20. GODIŠNJICA GENOCIDA

Rade bez prekida: Žene iz 'Gračaničkog keranja' izradit će više od 10.000 Srebreničkih cvjetova

Hronika06.07.15, 10:34h

Rade bez prekida: Žene iz 'Gračaničkog keranja' izradit će više od 10.000 Srebreničkih cvjetova
Blizu 200 žena Udruženja „Gračaničko keranje“ već nekoliko sedmica skoro bez prekida izrađuju Srebreničke cvjetove, simbol koji podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice i okolnih mjestima 1995. godine

Azemina Ahmedbegović, predsjednica Udruženja kaže za novinsku agenciju Patria da će aktivisti Udruženja izraditi više od 10.000 cvjetova, koje će prodavati po simboličnim cijenama u Sarajevu ispred BBI centra, u Bihaću, Tuzli, Mostaru i Zenici.

 

- Veći boj cvjetova smo poslale i našoj dijaspori. Njima ovaj simbol znači mnogo. Doživljavaju ga kao lićnu kartu, nešto što ih povezuje sa rodnom zemljom – kaže Azemina.

 

Žao joj je, kaže, što država ne finansira izradu Srebreničkog cvijeta, kako bi ga Udruženje moglo dijeliti besplatno.

 

- Na taj način bi on došao do većeg broja ljudi – kaže Azemina.

 

Srebrenički cvijet izrastao je u svjetski popularan simbol, koji podsjeća na nevino ubijene Bošnjake tokom genocida na istoku Bosne 1995. godine, u naletu srpskih snaga na zaštićenu zonu UN-a.

 

Ideju za cvijet dao je bivši reisu – l – ulema u BiH Mustafa Cerić, nakon čega je vlasništvo ustupio ženama iz Udruženja „Gračaničko keranje“. Srebrenički cvijet tokom 11. jula nosili su najveći svjetski dužnosnici, poput generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, cvijet se našao na reveru pape Franje ali i mnogih drugih vjerskih poglavara i svjetskih državnika, piše NAP.

 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook