BALKANSKA DRŽAVA ODLAZI U IZOLACIJU?

Njemačka potpuno digla ruke od Grčke? Ministar: Cipras je srušio sve mostove, novi pregovori su nezamislivi

Front06.07.15, 09:28h

Njemačka potpuno digla ruke od Grčke? Ministar: Cipras je srušio sve mostove, novi pregovori su nezamislivi
Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel u nedjelju je izjavio da je, nakon što je Grčka na referendumu očito odbacila uvjete novog programa pomoći, teško zamisliti da bi se vodili novi pregovori oko paketa pomoći

"S odbacivanjem pravila koja važe u eurozoni (...) pregovori oko programa vrijednog milijarde eura teško da su zamislivi", kazao je Gabriel, čelnik Socijaldemokratske stranke (SPD) koja je u koaliciji s konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

 

"Cipras i njegova vlada vode grčki narod na put gorke napuštenosti i beznađa", dodao je Gabriel. Istaknuo je da je Cipras "srušio posljednje mostove na kojima su Grčka i Europa mogli izgraditi kompromis".

 

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier oglasio se iz Beča gdje je sudjelovao u pregovorima šest sila s Iranom o iranskom nuklearnom programu, ocijenivši da je Atena ta koja mora odlučiti o sljedećim koracima.

 

"Kao prvo, moramo prihvatiti taj rezultat. Kakve (zaključke) iz toga izvući, to je odluka koja se mora donijeti u Grčkoj i zato je lopta sad na njihovoj strani terena", kazao je Steinmeier.

 

Merkel i Hollande dogovorili summit eurozone za utorak

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande telefonski su u nedjelju navečer, nakon ishoda grčkog referenduma o mjerama štednje međunarodnih kreditora, dogovorili summit čelnika eurozone za utorak, priopćio je glasnogovornik njemačke vlade.

 

Merkel i Hollande su se složili da ishod referenduma, na kojem je nakon prebrojanih više od 50 posto glasova 61,21 posto birača glasovalo protiv prijedloga tzv. trojke o uvjetima produljenja pomoći, treba poštivati, dodao je glasnogovornik. Glasnogovornik je kazao da su zahtjev za održavanjem summita prenijeli predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku.

 

Summit čelnika eurozone u utorak potvrdila je i Elizejska palača, potvrdivši da je Hollande tijekom večeri razgovarao i s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i čelnicima europskih institucija Jean-Claudeom Junkerom iz Europske komisije, Martinom Schulzom iz Europskog parlamenta i predsjednikom Europskog vijeća Tuskom.

 

Povodom ishoda grčkog referenduma, ovaj se tjedan sastaju i ministri financija Euroskupine, potvrdio je glasnogovornik predsjednika skupine i nizozemskog ministra financija Jeroena Dijsselbloema. Glasnogovornik Michel Reijns je tek pojasnio da se sastanak neće održati u ponedjeljak već krajem tjedna.

 

 

Njemački konzervativac: 'Grci su izabrali put izolacije'

 

Njemački konzervativni zastupnik Hans Michelbach izjavio je u nedjelju, komentirajući prve rezultate grčkog referenduma, da bi možda bilo bolje da Grčka ostane izvan prostora jedinstvene europske valute nakon što su prvi rezultati referenduma pokazali odbijanje prijedloga izlaska iz krize kakav je uputila skupina Eurozone.

 

"Sada bi se trebalo upitati ne bi li bilo bolje da Grčka ostane izvan eurozone", kazao je Michelbach, član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) i članice konzervativnog bloka Angele Merkel.

 

"Nažalost, Grčka je izabrala put izolacije", kazao je Michelbach dodajući da ako je u Grčkoj danas pobijedio glas "ne", kako ukazuju prvi rezultati, tada po njegovu mišljenju nema više osnove za daljnju pomoć Grčkoj.

 

U međuvremenu je agencija France Presse objavila iz Bruxellesa, odmah po objavljivanju prvih rezultata grčkog referenduma kako se za ponedjeljak sprema sastanak ministara financija članica eurozone, nakon što se pokazalo kako će po svemu sudeći velika većina Grka odbaciti prijedlog međunarodnih kreditora o mjerama štednje.

 

Agencija Reuters pak navodi kako je na izravan upit o tome planira li se za ponedjeljak sastanak ministara financija eurozone neimenovani europski dužnosnik izričito odbacio takvu mogućnost.

 

"Ne, nikako. Ministri ne bi znali o čemu raspravljati", rekao je dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook