Policija tvrdi da je u pitanju 'nesporazum'

Kozara: Aktivisti legitimisani zbog partizanskih pjesama tokom himne RS-a

Hronika05.07.15, 21:30h

Kozara: Aktivisti legitimisani zbog partizanskih pjesama tokom himne RS-a
Grupa aktivista iz Banje Luke i Prijedora tvrdi da je na današnjem obilježavanju 73. godišnjice Bitke na Kozari udaljena s tog skupa, jer su pjevali partizanske pjesme, dok Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske navodi da to nije bio razlog, već pogrešan trenutak kada su pjesme pjevane



Jedan od aktivista Dražen Crnomat iz Banje Luke kazao je novinarima da su pjevali partizanske pjesme jer smatraju da na ovakvim skupovima nije mjesto za političke govore.


On je dodao ih je policija prekinula i razdvojila grupu mladih koja je pjevala pjesme te ih legitimisali.



S druge strane, u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite RS-a su naveli da na današnjem obilježavanju 73. godišnjice Bitke na Kozari nikome nije bilo zabranjeno pjevanje partizanskih pjesama i da su upravo partizanske pjesme bile dio zvaničnog programa koji su zajednički organizovali Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor Vlade Srbije za negovanje značajnih istorijskih događaja.



- Grupu mladića organizatori su zamolili da ne pjevaju uporedo sa intoniranjem himne Srbije i himne Republike Srpske i uporedo s početkom zvaničnog programa koji su direktno prenosile RTRS i RTS, a niko im nije branio da pjevaju prije ili poslije oficijelne ceremonije ili da to čine dalje od bine sa koje su se zvaničnici obraćali okupljenima - naveli su u ovom ministarstvu.


U prijedorskoj policiji su potvrdili da nije evidentiran nijedan incidentet na današnjem obilježavanju Bitke na Kozari.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook