Više nema dileme

Grci rekli 'ne' mjerama štednje: 'Oxi' pristaše slave slave na Sintagmi

Hronika05.07.15, 19:46h

Grci rekli 'ne' mjerama štednje: 'Oxi' pristaše slave slave na Sintagmi
Prema prvim anketama 'ne' vodi iako je razlika malena nakon zatvaranja birališta, javljaju grčke TV kuće i svjetski mediji

 


Grčki ministar financija Yanis Varufakis ranije je kazao kako bi se, u slučaju da na referendumu pobijedi opcija 'ne', dogovor s međunarodnim kreditorima mogao postići u roku od 24 sata.

 

Reportreka Jutarnjeg iz Atine izvještava da su se ljudi okupili na Sintagmi.

 

Grčka središnja banka još danas će poslati zahtjev Europskoj središnjoj banci da grčkim bankama podigne razina hitne pomoći za likvidnost (ELA), rekao je glasnogovornik grčke vlade.

 

"Grčka narodna banka danas će uputiti taj zahtjev i vjerujemo da imamo valjane temelje da se ELA podigne. Nema razloga da se likvidnost ne poveća", rekao je Gabriel Sakelaridis za televiziju ANT1, a prenosi Reuters.

 

Po njegovim riječima, piše France Presse, "inicijative za postizanje dogovora" Atine i kreditora "intenzivirat će se još večeras", pošto su Grci, čini se, na referendumu poslušali vladu i glasali protiv uvjeta međunarodnih kreditora.

 

Nakon prebrojanih 50,11 posto glasova, kako saopćava Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke, 61,21 posto građana je na referendumu zaokružilo "ne" (na grčkom "ohi").

 

Na drugoj strani 38,75 procenata glasalo je za prijedlog EU i MMF-a i zaokružilo "da" (na grčkom "ne").

 

Odziv je, kako je saopćeno, iznosio 53,8 procenata, što je iznad neophodnih 40 posto koliko je po zakonu neophodno za validnost referenduma, prenio je Tanjug.
 


Nikos Voutsis, grčki ministar unutarnjih poslova, potvrdio je da je na referendumu sudjelovalo više od 50 posto birača što znači da je zadovoljen prag od 40 posto, piše Guardian dok grčki mediji javljaju kako je na referendum izašlo više od 65 posto birača.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook