ČEST SLUČAJ

Grčki slučaj nimalo nije neuobičajen: U zadnjih 40 godina bankrotirala 71 zemlja svijeta

Biznis Klub05.07.15, 13:09h

Grčki slučaj nimalo nije neuobičajen:  U zadnjih 40 godina bankrotirala 71 zemlja svijeta
Grčka ne može platiti dug kreditorima, ali to ne samo da nije rijedak slučaj, već je pravilo jer je između 1975. i 2006. godine čak 71 zemlja bankrotirala, piše ruska agencija Sputnjik

Među zemljama koje su bankrotirale nalaze se Hrvatska (?) 1996., Rusija 1998., Ukrajina 2000., Argentina 2001. i Venezuela 2004. godine.

 

Prilike su slične kao u Argentini u vrijeme krize, ali Grčka ne može devalvirati valutu jer je riječ o euru.

 

Za razliku od Argentine, koja je dugovala privatnim kreditorima, grčki kreditori su Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka. Grčki slučaj je poseban po tome što je to prva razvijena zemlja koja je bankrotirala.

 

Grčka se izdvaja i zato što rijetko kada neka država ne plati dug MMF-u. To je financijska institucija kojoj države obično prvo plaćaju. Izuzetak su do sada bili Sudan i Somalija.
Osim Kolumbije i Surinama, gotovo sve zemlje Južne Amerike su se od 1970. godine do danas našle u situaciji da ne mogu platiti vanjski dug.

 

Slučaj Argentina
Najpoznatiji je primjer Argentine koja je doživjela financijski krah 2001. godine i još je isključena iz financijskog tržišta.

 

Ekonomska depresija koja je počela s ruskom i brazilskom financijskom krizom dovela je u Argentini do velike nezaposlenosti, nereda, pada vlasti i nemogućnosti zemlje da isplati vanjski dug. Više od 50 posto Argentinaca se našlo ispod donje granice siromaštva.

 

Argentina je, poput Rusije, devalvirala pezos, što je njene proizvode učinilo konkurentnijim i povećalo izvoz. “Ispala” je iz međunarodnog financijskog sustava, ali se dogovorila s privatnim kreditorima koji su pristali na otpis dugovanja.

 

Unatoč crnim prognozama ekonomista do privrednog rasta je došlo već 2003. godine i gospodarstvo je ubrzo dostiglo godišnji rast od čak devet odsto.
Na ekonomski oporavak je utjecao i prodor Indije i Kine na svjetsko tržište i njihov interes za argentinske proizvode, prije svega soju.

 

Argentina je u potpunosti isplatila dug MMF-u 2006. godine, ali se 2014. godine ponovo našla u situaciji da ne može platiti kreditorima.

 

Afrika posljednja četiri desetljeća prolazi kroz slične epizode, sa 68 zemalja koje su bankrotirale od 1978. godine.

 

Na čelu kolone je je Kongo koji od 1980. do 2007. godine devet puta nije uspio vratiti dug kreditorima.

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook