FOTO/ 4. JULI/ KNJIŽEVNI USTANAK U MUZEJU AVNOJ-A

Jasmin Imamović s Durakovićem, Rakovcem i Brozovim: Za BiH i antifažizam se vrijedi boriti!

Kultura04.07.15, 22:32h

Jasmin Imamović s Durakovićem, Rakovcem i Brozovim: Za BiH i antifažizam se vrijedi boriti!
'Mi u BiH slavimo samo ZAVNOBIH i time pokazujemo da nismo dovoljno ni pametni ni korektni. Ne može se slaviti se slaviti ZAVNOBIH, a ne slaviti AVNOJ, jer je na AVNOJ-u donesena odluka da će BiH biti republika u ovim granicama', istakao je autor knjige 'Slana zemlja' Jasmin Imamović na promociji u Bihaću

Na 'Dan' borca koji je bio državni praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, Jasmin Imamović je danas u prepunoj sali Muzeja AVNOJ-a u Bihaću održao promociju svog posljednjeg romana 'Slana zemlja'. Promotori knjige bili su Jasmin Duraković, Saša Broz, Milan Rakovac i Mišo Broz

 

Roman je posvećen herojima otpora u Tuzli tokom Drugog svjetskog rata, kao i tragičnoj ljubavi narodnog heroja Envera Šiljka i Jevrejke Fride Laufer. Jedan do junaka romana je i Mahmut Bušatlija Buš, narodni heroj iz Bugojna. Slavni hrvatski književnik Milan Rakovac istakao je da je posebno značajno što se radi o antifašističkom romanu koji u trenucima kada se antifašistička borba i njene tekovine sve brutalnije pokušavaju relativizirati ili čak osuditi, ponovo skreće pažnju na njih. 


Jasmin Duraković istakao je kako ovaj roman pokazuje da je Jasmin Imamović izuzetno snažna ličnost, a u okviru promocije prikazan je i video spot „Jel ti žao što se rastajemo“ Halida Bešlića, čiju režiju potpisuje upravo Duraković.

 

Saša Broz, unuka Josipa Broza Tita i hrvatska pozorišna redateljica, kazala je kako je knjiga 'Slana zemlja' fascinantno djelo koje otkriva malo poznate detalje iz Drugog svjetskog rata, a  njen autor Jasmin Imamović pravdoljubiv, istinoljubiv i bosnoljubiv čovjek.

 

Velike ovacije publike izazvao je ulazak u salu specijalnog gosta Miše Broza, sina Josipa Broza Tita i bivšeg diplomate u SFRJ.

 

Autor knjige Jasmin Imamović u svom izlaganju je naveo da BiH ne odaje poštovanje i ne cijeni na pravi način svoje najvažnije temelje iz prošlosti:

 

'Mi u BiH slavimo samo ZAVNOBIH i time pokazujemo da nismo dovoljno ni pametni ni korektni. Ne može se slaviti se slaviti ZAVNOBIH, a ne slaviti AVNOJ, jer je na AVNOJ-u donesena odluka da će BiH biti republika u ovim granicama. Također, i u drugim bivšim jugoslovenskim republikama svjedočimo pokušajima da se AVNOJ diskredituje i omalovaži, što je suludo, jer je AVNOJ definisao granice svih tih država, i time i samo svoje postojanje dovode u pitanje'.

 

Pored toga, Imamović je govorio i o značaju ekonomskog patriotizma, ali i katastrofalnom odnosu vlasti u Sarajevu prema kulturi:

 

'Želim da pohvalim građane Bihaća koji drže Muzej Avnoja u perfektnom stanju, za razliku od Sarajeva, gdje su prvo promijenili ime Muzeju revolucije u Historijski muzej, potom sustavno radili na njegovom uništavanju, dok Zemaljski muzej danas ne radi! Neulaganjem u kulturu, BiH gubi identitet, a društvo koje je kulturološki zapušteno stvara teren da primitivizam zavlada, 'pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati'. Sve to dalje pogoduje rađanju novih fašizama u društvu.


Nakon Bihaća, nastavlja se krajiška turneja, tako da su za sutra zakazane nove dvije promocije, u Cazinu i Bosanskoj Krupi.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook