Na svečanosti u Mostaru

Irini Bokovoj večeras će biti uručena nagrada Centra za mir

Hronika03.07.15, 15:45h

Irini Bokovoj večeras će biti uručena nagrada Centra za mir
Direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj večeras će u Mostaru biti dodijeljena međunarodna nagrada 'Mostar Peace Connection 2015' Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara

 


Nagradu Bokovoj zajedno će uručiti bivši gradonačelnik Mostara i direktor Centra za mir Safet Oručević te aktuelni gradonačelnik Ljubo Bešlić.

 

Nagrada će Bokovoj biti uručena u sklopu obilježavanja 10. godišnjice upisa Starog mosta i područja Starog grada Mostara na UNESCO Listu svjetske baštine. 

 

U obrazloženju dodjele nagrade stoji da je Irina Bokova svojim angažmanom značajno doprinijela realizaciji ideje o Bosni i Hercegovini u kojoj će se svi narodi i građani osjećati slobodno i ravnopravno.

 

pismo-zahvale


U pismenoj zahvali direktoru Centra za mir Oručeviću, direktorica UNESCO-a Bokova kaže: "Čast mi je i zadovoljstvo primiti ovako značajnu nagradu. Rekonstrukcija i restauracija Starog mosta i historijskog centra Mostara simbolizirali su pomirenje, saradnju i koegzistenciju različitih, multietničnih zajednica nakon brutalnog rata. Deseta godišnjica upisa Starog mosta u UNESCO-ovu listu svjetske baštine je svjedodžba o trajnoj prirodi ovih vrijednosti, kao i o pozitivnim efektima značajnog rada Vašeg Centra. Prikladno je to što će se dodjela nagrade održati u vrijeme ovog slavljeničkog događaja. Prihvatam ovu nagradu sa zahvalnošću, kao priznanje za UNESCO-ovo neprekidno zalaganje za doprinos i promociju mira širom svijeta, i radujem se daljoj saradnji UNESCO-a i Centra".


Centar za mir utemeljio je ovu nagradu 2004. godine, a dosadašnji dobitnici nagrade su poznate svjetske ličnosti, među kojima su Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alojz Mock, Muhamed El Baradei i drugi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook