Predložio Ivan Jakovčić

Evropski parlament: Glasanje o rezoluciji u Srebrenici na dnevnom redu u utorak

Hronika03.07.15, 09:55h

Evropski parlament: Glasanje o rezoluciji u Srebrenici na dnevnom redu u utorak
Rezoluciju o Srebrenici u Evropskom parlamentu je predložio hrvatski zastupnik iz Grupe Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) Ivan Jakovčić

 

On je ranije u razgovoru za AA kazao kako prijedlog rezolucije sadrži jasnu osudu genocida i izražava osjećaj tuge prema svim žrtvama i svim ljudima koji još uvijek pate zbog srebreničke tragedije

 

Predsjedavajući Evropskog parlamenta Martin Schulz će obilježiti 20. godišnjicu genocida u Srebrenici odavanjem počasti žrtvama na početku sjednice koja će biti održana u ponedjeljak, 6. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Nakon toga će uslijediti izjave predsjednika parlamentarnih grupa. Glasanje o rezoluciji o Srebrenici će biti na dnevnom redu u utorak, 7. jula.

 

Rezoluciju o Srebrenici u Evropskom parlamentu je predložio hrvatski zastupnik iz Grupe Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) Ivan Jakovčić. On je ranije u razgovoru za AA kazao kako prijedlog rezolucije sadrži jasnu osudu genocida i izražava osjećaj tuge prema svim žrtvama i svim ljudima koji još uvijek pate zbog srebreničke tragedije. 

 

Iz ureda Martina Schulza je za AA saopćeno kako je predsjednik Evropskog parlamenta odlučio delegirati zamjenicu Urliku Lunacek koja će u Srebrenici 11. jula predstavljati Evropski parlament.

 

Ujedinjene nacije su masakr nad više od 8.000 Bošnjaka 11. i 12. jula 1995. godine proglasile najtežim zločinom na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook