SRBIJA I DALJE ODBIJA ODGOVORNOST

Dačić: I u četvrtom nacrtu rezolucije piše da su Srbi počinili genocid, mi ga ne možemo prihvatiti

Front03.07.15, 08:35h

Dačić: I u četvrtom nacrtu rezolucije piše da su Srbi počinili genocid, mi ga ne možemo prihvatiti
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je kako za Srbiju nije prihvatljiva ni najnoviju četvrta verzija nacrta rezolucije o Srebrenici jer se u tekstu 'i dalje ne odustaje od genocida i zato što tekst neće doprinijeti miru u regiji'

Dačić navodi da se i dalje nameće stav da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i dodaje da je najnovija britanska rezolucija kontraproduktivna i "nipošto neće doprinijeti miru u regiji".

"

Mi je zbog toga nikako ne možemo prihvatiti", istaknuo je Dačić za Informer, prenio je Tanjug.

 

"Čini mi se da London pokušava uvjeriti Moskvu da prihvati njihovu verziju nacrta rezolucije o Srebrenici", rekao je srbijanski ministar i dodao kako je Moskva uspjela utjecati na London da u svojoj rezoluciji umjesto "genocida" spominje "zločine sa svih strana".

 

London osuđuje sve zločine, ali i dalje ne odustaje od genocida, kaže Dačić i navodi da je cilj rezolucije da se "izvuče pouka i osude zločini" i da Beograd pruža "ruku pomirenja i suradnje svima, ali da je za rukovanje neophodan i stisak ruke s druge strane".

 

"Ali, oni (Zapad) ovom rezolucijom priznaju i poštuju žrtve samo s jedne strane. Zbog toga to jeste pristrana politika koja podsjeća na onu koju je Zapad prema Srbiji vodio 90-tih godine", smatra ministar Dačić.

 

Dačić konstatira da je Zapad "jednostavno zamrznuo sliku o Srbiji".

 

"Običan čovjek misli da velike sile dobro prate situaciju na Balkanu, a meni se čini da oni Srbiju i dan-danas promatraju kroz one iste naočale s istom dioptrijom kao prije 20 godina. Jednostavno su zamrzli sliku", kazao je Dačić.

 

Na pitanje hoće li se uopće na sjednici Vijeća sigurnosti 7. srpnja glsaovati o tom dokumentu, Dačić je rekao kako to nitko ne zna.

 

"Postoje tri scenarija. Može se dogoditi da Vijeće sigurnosti potpuno odustane od rezolucije ili da stavi na glasovanje samo verziju Velike Britanije. Treći scenarij je da 15 zemalja članica glasa i o ruskoj i o britanskoj verziji", objasnio je Dačić i dodao da Srbija nije dobila poziv za tu sjednicu.

 

Na pitanje hoće li Rusija uložiti veto na rezoluciju Velike Britanija, Dačić je naveo da je Srbija svoje mišljenje iznijela i da mu se čini da London na sve načine pokušava spriječiti ruski veto.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook