Čuveni pisac o BiH i Balkanu

Tariq Ali: Onako kako su nekad ustajali i pjevali pjesme Titu, tako danas pozdravljaju zastavu EU

Front02.07.15, 15:25h

Tariq Ali: Onako kako su nekad ustajali i pjevali pjesme Titu, tako danas pozdravljaju zastavu EU
U intervjuu za magazin The European Tariq Ali je govorio o propadanju demokratije i njemačkoj hegemoniji u Evropi, te se osvrnuo i na Balkan i Bosnu i Hercegovinu

 

 

U svojoj najnovijoj knjizi, “Ekstremni centar: Upozorenje”, Tariq Ali, britansko-pakistanski pisac, filozof, istoričar i filmski režiser, bavi se pitanjem ekstremnih pozicija u politici, skrećući pažnju na politiku “ekstremnog centra” čija su dva osnovna stuba, po Alijevom mišljenju, stanje stalnih ratova i nezajažljivi napad kapitalističkog sistema na obične ljude.


U intervjuu za magazin The European govorio je o propadanju demokratije i njemačkoj hegemoniji u Evropi. U njemu se osvrnuo i na Balkan i Bosnu i Hercegovinu.


- Efektivno, EU je vrlo moćna birokratija kojom dominira njemačka elita, a koju podržavaju ostale zemlje članice Evropske unije. Ako odete u zemlje bivše Jugoslavije, zemlje Balkana, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, vidjet ćete da je situacija grozna. Da i ne spominjem Bosnu kojom upravljaju kao kolonijom. Onako kako su nekad ustajali i pjevali pjesme Titu, tako danas pozdravljaju zastavu EU. To je vrlo čudna tranzicija kojoj svjedočimo u većem dijelu Evrope i mislim da neće uspjeti. Mislim da bi sljedeća kriza, koju sada predviđaju i koja će biti gora od one koju smo imali 2008. godine, mogla uništiti Evropsku uniju ukoliko ne dođe do ogromnih reformi iznutra, kojima bi se EU demokratizirala, koje bi dale više moći regijama, itd. Ukoliko se to ne desi, Evropska unija će pasti - kazao je Tariq Ali.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook