Načelo negativa

Optička iluzija koja osvaja web: Pretvorite jezivu fotografiju u rasnu ljepoticu

Zabava02.07.15, 14:00h

Optička iluzija koja osvaja web: Pretvorite jezivu fotografiju u rasnu ljepoticu
Ne dajte da vas negativ fotografije ove djevojke uplaši. Uz malo truda, uskoro ćete vidjeti ljepoticu

 

Zurite u bijelu tačkicu na vrhu nosa. Nakon 15-ak sekundi skrenite pogled na bjelinu desno od negativa. Na djelić sekunde, pomalo jeziva fotografija pretvorit će se u krasnu, mladu brinetu.

 

Princip na temelju kojeg djeluje naziva se negativna post-slika. Fotoreceptori u oku reagiraju na boju i kodiraju ih na način da ih mozak razumije. Ljudi imaju tri tipa čunjića, stanica u oku koje reagiraju na boje; jedni odgovaraju crvenom, drugi zeleno-žutom, treći plavom dijelu spektra. Dok gledamo određenu boju, odgovarajući sistem se aktivira. Ali nakon nego vremena se umori i aktivnost opada.

 

“Kad gledate nešto, primjerice žuto, duže vrijeme, podražavate stanice koje su osjetljive na žuto, dakle u žutom i plavom kanalu. Ako potom gledate u neutralnu podlogu, primjerice sivkasti zid, stanice se ne vraćaju u svoje normalno stanje nego odlaze u negativu. U tom propadanju, slabljenju signala za žutu boju, jača signal komplementarne plave, pa vidimo plavu” objašnjava okulist dr. Juno Kim sa univerziteta u Novom južnom Walesu.

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook