Strpljenja više nema

Kritično u USK: Policija, prosvjetari i poljoprivrednici na nogama - Vlada je dobila ocjenu 'nedovoljan'!

Hronika02.07.15, 08:10h

Kritično u USK: Policija, prosvjetari i poljoprivrednici na nogama - Vlada je dobila ocjenu 'nedovoljan'!
Kriza u Unsko-sanskom kantonu se produbljuje, a nakon što su policajci stupili u generalni štrajk, jučer su i sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja sazvali pres i najavili da odmrzavaju svoj štrajk

 

Poljoprivrednici USK-a, također, kažu da će 15. jula izići na proteste, a jučer se među štrajkačima policije desio i incident koji odaje nove pokušaje štrajkolomstva. Verbalno je napadnut sindikalista, policajac Muhamed Zirić, od kolegice iz administrativne službe MUP-a.

 

Strpljenja više nema

 

- Optuženi smo nas nekoliko kolega da vodimo nekakav privatni štrajk, što nije tačno i incident je završen tako što je sačinjena i prijava za narušavanje javnog reda i mira, kazao nam je Zirić, a podršku policiji dali su i sindikati obrazovanja, koji će blokirati početak školske godine.

 

- Mi smo s razlogom odabrali prvi dan nastave, kako bismo dali dovoljno vremena i sebi i Vladi da se nešto postigne. Nismo htjeli djeci kvariti kraj školske godine. Međutim, strpljenje smo potrošili, ovoj vladi smo, kao što činimo sa učenicima, davali šansu, u nadi da će ostvariti bar tu prolaznu ocjenu, ali nedovoljan je njihova realna ocjena, kazao nam je sindikalista srednjeg obrazovanja Alijan Suljanović.

 

Štrajk prosvjete pokreće se isključivo radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava zaposlenika, uz zahtjeve za isplatu dugovanja - 9 toplih obroka, 18 mjeseci naknade za prevoz, zaostale otpremnine za penzije, smrtne slučajeve i naknade za vanredne ispite.

 

- U ranijim pregovorima sa Vladom, dogovorili smo minimum od 60 dana za početak izmirivanja naših dugovanja, što je resorni ministar garantovao. Čak su nas slali da na sjednici Skupštine izvršimo pritisak na poslanike, da se odobre kreditna zaduženja, što smo i učinili. Nakon svega, imamo neopravdano kašnjenje, istakla je predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić, naglasivši da je juli, a da dječiji vrtići još nisu dobili aprilsku plaću.

 

Prosvjetari su ogorčeni pokušajima Vlade da obavezno obrazovanje prebaci na budžete općina, te izričito traže da ono postane briga Federacije.

 

Trošak po budžet

 

- Mi smo na kraju školske godine znali da će nastojati da nas prevare. Vlada se bavila kadrovskim promjenama u školskim odborima i smjenama direktora, što su činili nezakonito i sad direktori imaju osnov da ih tuže. Samo se stvara trošak po budžet. To je činila sve ijedna vlada do sad, pa i ova. U Unsko-sanskom kantonu uposlenici Vlade i Skupštine imaju najveće plaće u FBiH, dok prosvjetni radnici imaju najniže, a i one samo kod nas kasne, podsjetila je Hadžićka.

 

Prosvjetari neće odustati od ispunjenja zahtjeva, kazao je predsjednik srednjoškolskog obrazovanja Samir Fajić, još jednom uputivši podršku policiji. Pregovori Vlade sa policijom jučer su naprasno prekinuti, kada je na red došlo pitanje policijskog regresa. Policajci su skeptični i o pitanju usvajanja novog kreditnog zaduženja u Skupštini. Kako su i najavljeni, protesti policije održaće se sutra, ali ne samo pred Vladom već i pred zgradom Skupštine, tokom njenog zasjedanja.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook