Oglasio se nakon sastanka s ministrima finansija

Tsipras: Referendum će se održati! Kreditori prebacuju ucjenu s vlade na narod!

Front01.07.15, 16:55h

Tsipras: Referendum će se održati! Kreditori prebacuju ucjenu s vlade na narod!
Nakon što su Grci pristali na prijedloge međunarodnih kreditora, premijer Alexis Tsipras najavio je obraćanje javnosti

 

Nagađalo se da će Alexis Tsipras u obraćanju javnosti otkazati referendum zakazan za nedjelju o uvjetima koje su vjerovnici nametnuli Grčkoj. Najsnažniji otpor uvjetima vjerovnika, prema anketama, pokazuju glasači lijeve Sirize (77 posto), ultradesne Zlatne zore (80 posto) i Komunističke partije (57 posto). Predložene mjere štednje najviše podržavaju nezaposleni Grci. 


Nakon što su svjetski mediji iščekivali riječi grčkog premijera, u 16:30 sati po našem vremenu Tsipras se konačno i oglasio. Među prvim riječima bile su da će se referendum u nedjelju ipak održati, iako je ranije nagađano da bi mogao popustiti i odgoditi sve zbog mogućih loših posljedica.


Tsipras je rekao kako su kreditori prebacili 'svoj pokušaj ucjene grčke vlade na ucjenu naroda', i da bi 'Europa trebala dati još vremena Grcima.'


I dalje poziva da se na referendumu glasuje protiv novih mjera štednje.


Schäuble udario po Tsiprasu


Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble izjavio je u međuvremenu da Ciprasovo pismo Veliko trojki ništa ne mijenja, a smatra i da je nemoguće voditi ozbiljne razgovore s Grcima. Rekao je i 'da aktualna grčka vlada u svom mandatu nije napravila ništa, osim što je pogazila sve ranije dogovore', kritizirajući tako Ciprasa i njegovu Sirizu.
'Situacija se pod njima dramatično pogoršala', kaže Schäuble.


'Samo su obrnuli mjere, i odbili ranije dogovorene obaveze. Samo smo pregovarali i pregovarali. Ne znam hoće li grčka vlada održati referendum ili ne, i je li za ili protiv njega. Ne možete od nas očekivati da s njima razgovaramo u ovakvoj situaciji, moramo pričekati da vidimo što će se iduće dogoditi', udario je njemački ministar po Ciprasu i Grčkoj, prenosi The Guardian.

 

(dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook