Ako ste se ikad pitali, evo odgovora

Zašto avionski prozori imaju one zabrinjavajuće rupice?

Tehno01.07.15, 14:18h

Zašto avionski prozori imaju one zabrinjavajuće rupice?
Što je veća razlika u pritisku između zraka van aviona i zraka unutar njega, jače je naprezanje svih struturnih dijelova aviona, pa tako i prozora, objašnjava Gonzalez

 

 

Ako ste se ikada pitali čemu služi malena rupica na avionskom prozoru, Robbie Gonzalez sa i09 istražio je razlog. Avionski prozori izrađeni su od tri stakla. Vanjsko staklo ima funkciju primarnog strukturnog stakla, na srednjem staklu se nalazi rupica, a unutarnje staklo nalazi se odmah do putnika.

 

Između vanjskog i srednjeg stakla nalazi se malen prostor koji nosi naziv zračni prostor. Ta dva stakla, zajedno sa “zračnim prostorom”, odgovorna su za preuzimanje pune snage atmosferskog pritiska.

 

Na krstarećoj visini od 10.700 metara pritisak zraka je 0,243 kilograma po kvadratnom centimetru. To je premalo za normalno ljudsko funkcioniranje (pritisak na tlu je oko 1,03) pa se tako pritisak zraka u putničkoj kabini održava na konstantnih 0,733 kilograma po centimetru kvadratnom.


“Što je veća razlika u pritisku između zraka van aviona i zraka unutar njega, jače je naprezanje svih struturnih dijelova aviona, pa tako i prozora”, objašnjava Gonzalez.

 

Kako bi se regulirao pritisak zraka, “rupa za disanje” – kako joj je službeni naziv – ponaša se poput ventila i omogućava da se pritisak između zraka u putničkoj kabini i zraka između vanjskog i srednjeg stakla izjednačava.

 

To omogućava da puna snaga pritiska zraka djeluje na vanjski prozor, ostavljajući srednji prozor raspoloživim za hitne slučajeve.

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook