AKO JE I OD NJIH, PREVIŠE JE

Živjeti kao bubreg u loju bez rada: Nevjerovatne činjenice o Grčkoj koje će vas iznenaditi

Hronika01.07.15, 12:41h

Živjeti kao bubreg u loju bez rada: Nevjerovatne činjenice o Grčkoj koje će vas iznenaditi
Profesor Željko Požega kaže da je Grčka ekstreman, gotovo nevjerojatan primjer urušavanja kulture društva i srozavanja mentaliteta jednog naroda na najniže razine. Željko Požega profesor je ekonomije na fakultetu u Osijeku...

Urođeno im je ići linijom manjeg otpora

“To je radikalan primjer naroda koji je izgradio mentalitet u kojemu se ne poštuje rad i uspjeh te želi iznadprosječno i kvalitetno živjeti s vrlo malo ili bez rada, gdje se državi ne plaća porez, a gdje radnici koji na vrijeme dođu na posao dobiju, vjerovali ili ne, povišicu! Ako promatramo psihološki i sociološki, nema dvojbe da je svakom čovjeku urođeno da želi ići linijom manjeg otpora i imati što više uz manje truda i rada, posebno u današnje doba”, kaže Požega u razgovoru za Glas Slavonije.

 

Mirovine ‘državnim’ udovicama
Grčki je standard bio neodrživ, a njegovi ekstremni primjeri već nekoliko godina poznati, poput onoga da su neudane i razvedene kćeri grčkih državnih službenika njihovu penzije mogle primati nakon smrti obaju roditelja, a takvih je opet nevjerojatnih 40 hiljada. Grčka je prepuna tih suprotnosti.

 

Ne mogu shvatiti u čemu je problem

Požega kaže da je Grčka desetljećima bila primjer njegovanja principa života na dug i trošenja bez odgovornosti.
“To toliko traje da im je duboko usađeno u mentalitet pri čemu ih većina danas, kada su pred bankrotom i slomom, ne može shvatiti u čemu je problem, niti prihvatiti da ne mogu imati takav standard, nego manje plaće i mirovine s kojima će moći kupiti mnogo manje dobara i usluga. Zato za sve i okrivljuju ‘vanjskog neprijatelja’, odnosno zemlje EU-a koje su im dale silne kredite i, zamislite, traže da se ti krediti vraćaju, i to s kamatama! Da paradoks bude veći, izabrali su vladu koja će ‘pokazati zube’ Zapadu i tražiti oprost duga. To ne bi bio ni prvi ni zadnji slučaj da se prezaduženima oprosti dio duga, ali Grci žele i nove zajmove koji bi im i dalje omogućili život na visokoj nozi! Da nije tragično, svakako bi bilo komično. U svemu ne treba abolirati ni zemlje EU-a koje su znale ili morale znati za takav mentalitet Grka, sklonost potrošnji i nekulturi rada”, ističe Požega.

 

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook