Ispraznio se budžet

Kriza u Unsko-sanskom kantonu: Policiji se u štrajku pridružuje i prosvjeta

Hronika01.07.15, 09:45h

Kriza u Unsko-sanskom kantonu: Policiji se u štrajku pridružuje i prosvjeta
Štrajk policije u Unsko-sanskom kantonu se nastavlja, prosvjeta i poljoprivrednici također najavljuju štrajkove, Vlada Kantona hitno zasjeda, a u pripremi je i vanredna sjednica Skupštine, sve kako bi se usvojila kreditna zaduženja i tako kupio socijalni mir i finansijska likvidnost USK-a

 

Novca u budžetu jednostavno nema, a da bi se ostvario veći priliv sredstava, Vlada Unsko-sanskog kantona je naredila kantonalnoj inspekciji pojačan nadzor u narednom periodu, u kojeg inspektori kreću sa istaknutim cjenovnikom kazni za pravna, odgovorna i fizička lica. Apsurd je u tome što će inspekcija kažnjavati i za kašnjenje plaća, kako su naveli, ko ne bude imao specifikacije za prethodni mjesec, kao i dokaz o redovitoj isplati plaća. A zapravo je Vlada ta koja najviše duguje i kasni sa plaćama zbog kojih je do štrajkova i došlo. Predsjednicu Sindikata osnovnog obrazovanja Zehru Hadžić pitali smo da li su prosvjetari dobili aprilsku plaću, koju je prekjučer premijer najavio.

 

- Nama se od petka svaki dan aprilska plaća kao pušta, a nikad je! Martovsku smo dobili 26. maja, mi više ne znamo na koji se zakonski rok Vlada poziva, kazala je Hadžić.

 

Zaostaci koji nemaju karakter plaća vuku se od 2012. i 2013 godine, prevoz, topli obroci i plaće iz 2014. i 2015. u većem su zakašnjenju obrazovanju nego policiji, jer je takav red prioriteta. Zbog toga su i prosvjetari stali uz policiju, i sami spremni na štrajk.

 

Kako su u Sindikatu kazali, danas trebaju imati Skupštinu povjereništva, na kojoj će donijeti odluku da se u srednjim i osnovnim školama odmrzne štrajk, s tim da će se zbog efekta ići na zaustavljanje početka školske godine.

 

- Zašto Vlada na vrijeme nije radila na rješavanju nagomilanih problema, umjesto što su pola godine proveli paradirajući sa svojim patriotizmom? Ti ljudi žive u prošlosti! I još jedan novi zahtjev ćemo imati. Vlada je u Službenom glasniku najavila izmjene Zakona o osnovnim školama po nacrtu iz 2012, što praktično znači da žele osnovno obrazovanje prebaciti na nadležnost općina, čime jedino obavezno obrazovanje srozavaju. Tražit ćemo da se obrazovanje, ako ga se Kanton već želi riješiti, vrati na državni nivo ili bar federalni, jasna je Hadžić, a mi smo jučer posjetili i policiju u štrajku.

 

- Stojimo ovdje i štrajkujemo. Mi odustati nećemo, kazali su nam policajci.

 

Predsjednik Sindikata Mahmut Alagić neprestano je bio na telefonu, u žustrim pregovorima, ali su okupljeni policajci najavili da će u petak, u devet sati, izaći na protest pred Vladu Kantona. A baš u petak se održava i vanredna sjednica kantonalne Skupštine, na kojoj će se u hitnom postupku donijeti odobrenje o zaduženju, po kratkoročnom do 10 i po dugoročnom kreditu više od 10 miliona maraka. U skupštinskoj najavi nije bilo riječi o krizi u Kantonu, ali su zato hitnost obrazložili kolektivnim odlaskom na godišnji odmor. Za razliku od Skupštine, premijer Izudin Saračević je kazao da Vlada neće ići na kolektivni godišnji odmor, a da on na odmor neće ići nikako. Odmora nema ni za poljoprivrednike, koji 1. jula najavljuju proteste.

 

- U svim gradovima USK-a, izuzev u Bihaću i Bužimu, gdje su udruženja neaktivna, poljoprivrednici će izići u protestnu vožnju poljoprivrednim mašinama čime želimo najaviti radikalnije proteste 15. jula, kazao je Husein Selimović, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika.

 

Poticaji kasne i njima, te se poljoprivrednici kreditno zadužuju da bi mogli pristupiti žetvi. Radnicima u pravosudnim organima također kasni isplata primanja, kako nam je kazao portparol Tužilaštva, pa se i kod njih ozbiljno razmatraju sve opcije.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook