Velika grčka opsada

Stručnjaci upozoravaju: Atina 2015. može biti poput Sarajeva 1914.

Hronika01.07.15, 09:14h

Stručnjaci upozoravaju: Atina 2015. može biti poput Sarajeva 1914.
Ne mogu vjerovati. Stalno mislim kako ću se probuditi sutra i da će sve biti u redu – izjavila je Reutersu Evgenia Gekou (50), Grkinja čije riječi vjerovatno potpisuje većina grčkih građana koji su se na “crni ponedjeljak” probudili i ugledali zatvorene banke i shvatili da imaju ograničen pristup bankomatima i da benzinske pumpe ostaju bez goriva

 

Izvor: Slobodna Dalmacija


“Mentalitet opsade” – tako su svoj doživljaj “kapitalnih kontrola” opisivali Grci, a činilo se tog jutra i kako će europska tržišta kapitala dramatično potonuti. Ipak, iako je euro pao odmah u startu za gotovo dva posto u odnosu na američki dolar, a dionički indeksi za prosječno oko tri posto, euro je do kraja dana vratio većinu izgubljene vrijednosti, tako da je minus u odnosu na ranije trgovani dan iznosio oko 0,4 posto.

 

Sve neizvjesno 

 

Dionički indeksi su ostali pri minusu od oko tri posto. Različito su reagirala tržišta obveznica, tako da su blago porasle cijene njemačkih, francuskih, nizozemskih i britanskih državnih obveznica, dok su pale cijene talijanskih, portugalskih i španjolskih obveznica, a jače je, naravno, tresnula cijena i grčkih obveznica.

 

Ipak, nije to bio “slom tržišta”, kao što su se neki analitičari pribojavali, premda odmah treba reći kako je još uvijek apsolutno sve neizvjesno i da je nemoguće predvidjeti što će sve donijeti najnovina crna epizoda u ovoj Grčkoj EU sagi.

 

Europski i svjetski mediji prilično su dramatično najavljivali ovaj ponedjeljak, a i prve naknadne analize upućuju na to da bi izlazak grčke iz eurozone i EU-a mogao ugroziti i euro i Europsku uniju. Larry Elliot, ekonomski urednik The Guardiana, čak je u svom tekstu istaknuo kako bi grčka kriza mogla biti okidač za mnogo dublje nevolje, kao što je to bio slučaj sa Sarajevom 1914. Veliki broj analitičara je upozoravao baš na geopolitičke rizike koji su uključivali rusko-ukrajinske sukobe, velike nemire u arapskim zemljama i terorizam takozvane Islamske države, pa je u tom kontekstu doživljen i poziv Baracka Obame, predsjednika SAD-a, Angeli Merkel u kojem je pozvao na rješavanje problema s Grčkom. 

 

Na ovome mjestu valja reći kako je Alexis Tsipras od početka igrao na kartu tih geopolitičkih rizika, pa je otvoreno politički koketirao s Rusima, dok su iz Syrize dolazile prijetnje kako će otvoriti granice u EU-om za masovni dolazak izbjeglica iz arapskih država.

 

Zločin nad narodom

 

Upravo zbog toga je Ljubo Jurčić, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, ustvrdio da su Tsipras i Janis Varoufakis, grčki ministar financija, počinili “zločin nad svojim narodom”, jer su ih bez “izlazne strategije” doveli u bezizlaznu situaciju u kojoj će obični građani dodatno osiromašiti i plaćati politički avanturizam svojih čelnika.

 

Međutim, veliko je pitanje kako će se građani Grčke očitovati na referendumu, jer neke ankete pokazuju kako dobar dio njih radije pristaje na “uvjete” EU-a nego na drastične nevolje koje ih očekuju u suprotnom.

 

Pri tome treba reći i kako Grcima nije strana “ogluha” na plaćanje svojih vjerovnika – pola vremena provedenog u samostalnosti Grčka je bila u “bankrotu”. 

 

U svakom slučaju, jasno je kako smo svjedoci najveće političko-ekonomske krize od nastanka Europske unije i kako trenutno vlada stopostotna neizvjesnost oko mogućih ishoda, od kojih ni jedan nije naročito sretan.

 

Iako ne treba dizati paniku oko ovih problema, jasno je i da ne treba držati zatvorene oči na sve probleme s kojima se EU suočava. U nadi da Atina nije Sarajevo 21. stoljeća, EU ulazi u drugi dan najveće krize od svog formiranja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook