Nastavak sutra

Grčki bankrot sve izvjesniji: Završene konsultacije eurogrupe, Cipras nudi odustajanje od referenduma

Front30.06.15, 21:47h

Grčki bankrot sve izvjesniji: Završene konsultacije eurogrupe, Cipras nudi odustajanje od referenduma
Vanredne telefonske konsultacije ministara finansija eurozone završene su večeras, a razgovori će biti nastavljeni i sutra, javio je AFP

 

Predsjednik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem izjavio je da je kasno za produženje postojećeg programa pomoći Grčkoj i da se odnos Atine prema kreditorima i partnerima u eurozoni mora promijeniti prije dogovora o nekom novom programu.

 

Govoreći nakon telefonske sjednice ministara finansija eurozone, Dijsselbloem je rekao da će se ministri ponovno sastati u srijedu i razmotriti nove prijedloge Grčke.

 

"Čini se da se političko stajalište grčke vlade nije promijenilo", istaknuo je on.

 

Holandski ministar finansija dodao je da će se bilo koji novi grčki plan razmotriti tek nakon referenduma kojeg je sazvala grčka vlada i upozorio da bi se njime mogli postaviti još oštriji uvjete nego prije.

 

Grčki premijer Aleksis Cipras je poručio da je spreman odustane od referendum zakazan za nedjelju 5. juli ukoliko se pregovori ponovno pokrenu, rekao je večeras premijer Malte Joseph Muscat.

 

Hitne telefonske konsltacije ministara finansija eurozone održane su radi razmatranja najnovijeg grčkog prijedloga čiji je cilj riješiti pitanje krize u vezi sa grčkim dugovima.

 

Grčka Vlada predložila je u posljednjem momentu novi program spašavanja zemlje kojim bi se obavezala na dvije godine, uz restrukturisanje duga, saopšteno je iz kancelarije grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

 

Prema ovom prijedlogu, dvogodišnji program oslanjaće se na evropske mehanizme stabilnosti i sprovodiće se uz postepenu otplatu duga. U taj program neće biti uključen Međunarodni monetarni fond.

 

U ponoć ističe rok do kada Grčka treba da plati 1,6 milijardi dolara duga Međunarodnom monetarnom fondu.

 

Istovremeno ističe i program po kojem strani kreditori uplaćuju finansijsku pomoć Atini u zamjenu za provođenje reformi. 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook