Šta tokom 'onih' dana?

Tabu tema ženskog tenisa: Problem o kojem se ne smije pričati!

Sport30.06.15, 20:42h

Tabu tema ženskog tenisa: Problem o kojem se ne smije pričati!
Petra Kvitova dobila je na press konferenciji pitanje o kojem se rijetko priča u ženskom tenisu i priznala da je veliki problem igrati i trenerati s mjesečnicom

 

Aktualna braniteljica naslova u Wimbledonu dobila je na press konferenciji uoči otvaranja turnira pitanje od strane jedne novinarke koje muški kolege sigurno ne bi imali hrabrost pitati. Riječ je o utjecaju mjesečnice na igru tenisačica.

 

'Mislim da žene znaju sve po tom pitanju. Ako moramo igrati meč ili trenirati, teško je,' priznala je 25-godišnja Kvitova koja će i ove sezone biti jedan od favorita za osvajanje naslova.

 

Engleski Telegraph piše kako je Kvitova druga tenisačica koja se usudila progovoriti o ovoj tabu temi, nakon što je početkom godine na Australian Openu Heather Watson priznala da je zbog mjesečnice imala vrtoglavice i mučninu na terenu te morala tražiti liječničku pomoć.

 

'To je uvijek bila tabu tema. Ženski problemi nešto su što se oduvijek guralo pod tepih i bili velika tajna. Žene moraju patiti u tišini,' kaže bivša tenisačica i stručna komentatorica Eurosporta Annabel Croft.

 

Koliko neugodna mjesečnica može biti u Wimbledonu, za Telegraph je priznala i mlada britanska tenisačica Tara Moore.

 

'To je dodatni element o kojem niko ne priča. U Wimbledonu moramo nositi bijelo pa to može biti veliki problem i prerasti u noćnu moru,' otkriva 22-godišnjakinja koja smatra da bi se trebala promijeniti pravila i tenisačicama omogućiti više od jednog odlaska s terena tokom meča.

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook