Posljedice krize mogu se odraziti i na BiH

I marka će oslabiti ako Grčka napusti eurozonu

Biznis Klub30.06.15, 20:13h

I marka će oslabiti ako Grčka napusti eurozonu
Održavanje referenduma u Grčkoj 5. jula, ukoliko glasači odluče da ne podrže program pomoći, moglo bi značiti definitivan izlazak Grčke iz eurozone

 

Ovakav ishod će sigurno imati uticaja na cijelu EU, a posebno na zemlje članice EMU, saopćeno je iz Centralne banke BiH. (CBBiH)

 

Većina analitičara, dodaje se, očekuje da bi ovakav scenario značio deprecijaciju EUR u odnosu na USD i druge snažne valute poput CHF, GBP i JPY.

 

-S obzirom na to da su mnogi događaji u vezi s grčkim bankrotom neizvjesni, kao što nije poznata ni pravna regulativa ovih događaja, prosto nije moguće procijeniti sve direktne uticaje na privredu i valutu EMU, a samim tim ni konkretne efekte koji bi ovi događaji imali na privredu BiH - navode u CBBiH.

 

U svakom slučaju, ovakav ishod bi sigurno značajno uzdrmao EU i EMU, te se postavlja pitanje kakve bi posljedice mogle biti po BiH.

 

-Generalno, BiH ne bi trebala da ima bilo kakve veće promjene, a posebno probleme s obzirom na činjenicu da grčke banke ne posluju u BiH. Stoga ne treba očekivati bilo kakve negativne implikacije po finansijski sistem u BiH - ističu u CBiH.

 

Dodaje se da bankarski sektor u BiH nije izložen grčkim bankama, i neće biti direktnog uticaja kao što to može biti u zemljama u regionu kao što su Makedonija, Srbija, Albanija i Bugarska gdje su prisutne grčke banke i firme, mada su zvaničnici ovih zemalja već saopštili da su poduzeli potrebne korake kako bi minimizirali ove efekte.

 

Navodi se također da Grčka nije značajan trgovinski partner BiH, te i u tom kontekstu ne treba očekivati poremećaje.

 

Naime, stanje direktnih investicija u BiH iz Grčke, prema posljednjim raspoloživim podacima, ne prelazi 1,4 miliona KM.

 

Izlazak Grčke iz EMU imat će mnogo veće implikacije po EUR i po EU.

 

Kako ističu iz CBiH, ovakav scenario povećava nesigurnost u EMU i njenu sigurnost i svakako kredibilitet. Izlazak jedne zemlje iz EMU bi značilo da bi i svaka druga zemlja, sa sličnim problemom, mogla da napusti monetarnu uniju.

 

EUR, kao trenutno globalna i stabilna valuta, bio bi izložen pritiscima smanjenja, te se u slučaju izlaska Grčke iz eurozone može očekivati deprecijacija ove valute.

 

-Budući da je domaća valuta KM fiksno vezana za EUR, deprecijacija EUR bi značila automatsko slabljenje i KM u odnosu na druge valute. Međutim, i ova dešavanja ne bi trebala imati značajan uticaj po privredu BiH, jer su glavni trgovinski partneri BiH zemlje okruženja koje ili svoju valutu prilagođavaju u odnosu na EUR, ili koriste EUR kao domaću valutu - navodi CBiH.

 

Osim deprecijacije EUR (a time i KM) za očekivati je dalje usporenje privrednog rasta eurozone zbog odliva kapitala i smanjene potrošnje stanovništva ove regije.

 

Ukoliko ne dođe do značajnog širenja dužničke krize i prelijevanja posljedica grčkog bankrota na ostale zemlje EMU koje imaju visoke nivoe zaduženosti, u srednjem roku bi moglo doći do stabilizacije evropske privrede, do čega bi prevashodno doveo stimulativan efekt koji bi deprecijacija EUR imala na izvoz ove regije, kao što je to nedavno bio slučaj.

 

Što se tiče investiranja na tržištu EMU, realizovanje ovog scenarija može značiti pad prinosa snažnih zemalja EMU i rast prinosa slabijih zemalja, što bi moglo imati uticaja na devizne rezerve BiH.

 

Upravno vijeće ECB saopštilo je da pažljivo prati situaciju na finansijskom tržištu, kao i potencijalne implikacije na monetarnu politiku i rizike finansijske stabilnosti po EMU i da je navelo da je odlučno da koristi sve instrumente koji su raspoloživi u okviru njihovog mandata.

 

-Sigurni smo da će finansijske institucije Evropske unije i EMU učiniti sve da ne dođe do efekata prelijevanja nestabilnosti na ostale zemlje članice eurozone - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook