OGROMNI GUBICI

Zbog terorističkog napada turistički sektor u Tunisu izgubit će 500 miliona dolara

Hronika30.06.15, 10:03h

Zbog terorističkog napada turistički sektor u Tunisu izgubit će 500 miliona dolara
Tunis očekuje da će izgubiti najmanje 515 miliona dolara u ovoj godini, ili oko četvrtine očekivanih prihoda od turizma, nakon napada u petak na hotelsku plažu u kome je ubijeno 39 ljudi, većinom britanskih turista

Napad naoružanih ljudi na plažu hotela Imperial Marhaba u popularnom turističkom mjestu Sousse uslijedio je samo nekoliko mjeseci nakon što su militanti napali muzej Bardo u Tunisu, ubivši 21 osobu i nanoseći udarac turističkoj industriji od vitalnog značaja za ekonomiju zemlje.

 

- Napad je imao teške posljedice po ekonomiju, gubici će biti golemi - izjavila je novinarima u ponedjeljak navečer ministrica turizma Salma Loumi, dajući preliminarnu procjenu posljedica napada u Sousseu.

 

Ta sjevernoafrička zemlja u prošloj je godini zaradila od turizma 1,95 milijardi dolara. Taj sektor čini do sedam posto bruto domaćeg proizvoda i veliki je izvor stranih valuta i pokretač zaposlenosti u Tunisu.

 

Loumi je izjavila da vlada planira da ukine boravišne takse za turiste i da razmatra olakšanje duga za hotelske operatere kao način pomoći turističkoj industriji.

 

Vlasti su uhapsile osumnjičene povezane s napadačem, ali su objavile samo šture detalje.

 

Istražitelji također provjeravaju da li je napadač, student Saif Rezgui, proveo vrijeme obučavajući se u džihadističkim logorima u susjednoj Libiji. On je porodici i prijateljima u svom rodnom gradu pružio samo nekoliko tragova o svojoj radikalizaciji, prenosi Reuters.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook