VIDEO/ VELIKI PROTESTI U GRČKOJ PRIJESTOLNICI

Hiljade demonstranata u Ateni poručilo: Vaši životi ne pripadaju kreditorima

Hronika30.06.15, 08:12h

Hiljade demonstranata u Ateni poručilo: Vaši životi ne pripadaju kreditorima
Gotovo 17.000 ljudi, većinom simpatizera radikalno lijeve Sirize koja vlada Grčkom, prosvjedovalo je u ponedjeljak u Ateni i Solunu protiv prijedloga međunarodnih vjerovnika koji smatraju 'ucjenom'

Po procjenama policije, u središtu Atene okupilo se više od 13.000 ljudi, a u Solunu, drugom najvećem gradu u zemlji, 4000.
“Ne ucjeni Trojke (EU, ECB, MMF)”, “Ne memorandumima (mjerama štednje)”, “Naši životi ne pripadaju vjerovnicima”, neke su od poruka koje su se mogle vidjeti na transparentima.

 

Europski čelnici upozorili su ranije u ponedjeljak Grke da bi “ne” prijedlogu vjerovnika na referendumu u nedjelju značilo “ne Europi”.

 

“Dug nije održiv, grčki narod učinio je mnogobrojne žrtve. Ne zanima me euro nego da se budućim generacijama zajamči da će moći živjeti dostojanstveno”, objasnio je Vangelis Ceres, pedesetogodišnjak nezaposlen od početka krize 2010. Tada je morao zatvoriti svoju izdavačku kuću otvorenu 12 godina prije.
“Većina prosvjednika podržava euro i EU, ali ne pod svaku cijenu”, kazala je profesorica književnosti Eleni Georguli (33).

 

 

“Grčka je srce Europe”

 

Grčki premijer Aleksis Cipras na svom je Twitter profilu napisao kako je “Grčka srce Europe”.
“Želim ostati u eurozoni. Nismo gosti u Europi. Grčka je srce Europe”, napisao je Cipras.

 

U intervjuu za grčku televiziju kazao je kako ne vjeruje da kreditori žele da Grčka napusti eurozonu “većinom zato jer bi cijena takvog poteza bila ogromna”.
“Što snažnije građani odbiju prijedloge EU, to je u pregovorima jača grčka ruka”, kazao je Cipras.

 

Kazao je i kako je nazvao Angelu Merkel i Francoisa Hollandea te od njih zatražio “odgodu plaćanja na nekoliko dana” kako bi dobili vremena do referenduma.
“Oni su to odbili. Mi se ovdje, u kolijevci demokracije, nećemo dati ucjenjivati te ćemo provesti odluku koju donese narod”, rekao je Cipras.

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook