ZAPALJIVA IZJAVA PREDSJEDNIKA SRBIJE

Nikolić: Britanska rezolucija je pokušaj da se Srbi označe kao genocidan narod, strašna je to nepravda

Front29.06.15, 19:26h

Nikolić: Britanska rezolucija je pokušaj da se Srbi označe kao genocidan narod, strašna je to nepravda
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, u povodu britanske inicijative da se u Vijeću sigurnosti (VS) UN-a usvoji rezolucija o Srebrenici, ocijenio kao poražavajuće pokušaje da se jedan narod označi kao genocidan

 "Srbi su narod koji je tijekom dva svjetska rata daleko više stradao od ostalih, koji je stradao i tijekom sukoba u BiH. Zastrašujuća je nepravda da se Srbima uskraćuje pravo na iskazivanje poštovanja prema vlastitim žrtvama, štoviše pokušaji idu u pravcu označavanja srpskog naroda kao genocidnog",  kazao je Nikolić, prenosi Tanjug.

 

 Nikolić smatra da inicijativa Velike Britanije da VS UN-a usvoji Rezoluciju o Srebrenici "nimalo neće doprinijeti pomirenju u regiji, niti će spriječiti da se slični zločini dogode u budućnosti".

 

 "Naprotiv, na taj način nezadovoljstvo će samo dodatno eskalirati, zato što obitelji žrtava neće dobiti moralnu satisfakciju i razumijevanje za svoj bol", naveo je Nikolić.

 

 Sukob na teritoriju BiH je, kako je dodao, izazvao stradanja civila svih nacionalnosti i vjera i "bilo kakvo negiranje te činjenice, izvrtanje istine, njezino uveličavanje ili umanjenje, neće se negativno reperkutovati samo na narode koji su neposredno pogođeni, već i na inicijatore".

 

 "U osnovi pomirenja mora biti pravda, a u osnovi pravde je istina i čovječnost. Da ne spominjemo bol naroda koji su pored srpskog bili žrtve, kao što su Židovi, Armenci, Romi, ako

Srebrenica postane simbol genocida", kazao je Nikolić.

 

 Predsjednik Srbije je apelirao i da "prestanu verbalni sukobi i inicijative koje još više produbljuju ožiljke obitelji stradalih i onemogućuju pomirenje u regiji".

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook