Javnost u strahu

David Cameron: 'Islamska država sprema strašne napade na Veliku Britaniju!'

Hronika29.06.15, 14:22h

David Cameron: 'Islamska država sprema strašne napade na Veliku Britaniju!'
Britanski premijer David Cameron upozorio je u ponedjeljak da militanti Islamske države iz Sirije i Iraka planiraju "strašne" napade na teritorij Velike Britanije, te dodao da islamistički ekstremisti predstavljaju egzistencijalnu prijetnju Zapadu

 

Cameronova izjava uslijedila je nakon što je naoružani islamist prošlog petka u Tunisu iz vatrenog oružja ubio gotovo 30 britanskih turista, što su britanski političari opisali kao najteži napad na Britance nakon terorističkog napada u podzemnoj željeznici u Londonu 2005. godine.

 

"Riječ je o egzistencijalnoj prijetnji jer ono što se ovdje događa je izopačenje jedne velike religije i stvaranje otrovnog kulta smrti koji zavodi previše mladih duša", rekao je Cameron za radio BBC.

 

"Postoje ljudi u Siriji i Iraku koji planiraju strašne napade u Britaniji i drugdje, i sve dok postoji Islamska država (IS) u te dvije zemlje, mi smo u opasnosti", rekao je britanski premijer.

 

Trenutno je prijetnja međunarodnog terorističkog napada u Britaniji ocijenjena kao "ozbiljna", a što je druga najviša razina prijetnje i znači da je napad "jako vjerojatan".

 

Policija je potvrdila da je nakon napada u Tunisu pokrenula najveću protuterorističku operaciju u posljednjem desetljeću.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook