FOTO/ U prepunoj dvorani Tribeca Performing Arts Centra

Vrhunski pijanizam Sinana Alimanovića na Jazz Gala koncertu u New Yorku

Kultura28.06.15, 14:58h

Vrhunski pijanizam Sinana Alimanovića na Jazz Gala koncertu u New Yorku
Drugi Jazz Gala koncert organizira Made in New York Jazz Competition na kojem je Alimanović u 2013. godini proglašen među pet najboljih jazz kompozitora svijeta

 

Bosanskohercegovački pijanist, dirigent, kompozitor i aranžer, profesor Sinan Alimanović nastupio je u prepunoj dvorani Tribeca Performing Arts Centra u okviru drugog Jazz Gala koncerta.

 

Alimanović se na početku predstavio u solo formi s reharmonizacijom jazz standarda 'My Funny Valentine'. Publika je sa oduševljenjem reagirala na Alimanovićevu izvedbu, tim više jer je on bio jedini muzičar koji se svoj nastup otvorio solo formom.

 

sinan-alimanovic-new-york

 

Alimanovićev pristup kompoziciji predstavljao je svojevrsni kontrast u odnosu na izvedbe koje su se realizirale prije: baladni manir kompozicije i umjetnikov specifični pijanizam publiku su uveli u katarzičnu atmosferu.

 

U nastavku koncerta, Alimanović je sa Randyjem Breckerom, Alexom Blaxeom, Bobbyjem Sanabriom i drugim muzičarima, u formi trija, kvinteta i noneta pristupio kompozicijama bržeg tempa, te izveo neke od najkompleksnijih jazz standarda.

 

sinan-alimanovic


Osim Alimanovića na koncertu su nastupili muzičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Čilea, Izraela, Njemačke, Velike Britanije i Turske.

 

Drugi Jazz Gala koncert organizira Made in New York Jazz Competition na kojem je Alimanović u 2013. godini proglašen među pet najboljih jazz kompozitora svijeta.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook