Art kino Kriterion

Večeras evropska premijera filma 'Seeking Truth in the Balkans'

Mediji28.06.15, 14:04h

Večeras evropska premijera filma 'Seeking Truth in the Balkans'
U filmu su rediteljice pokušale dati odgovore da li je postignut mir, pravda, pomirenje i istina ovim jedinstvenim eksperimentom međunarodnog prava. Istražuju i odgovore onih koji su najviše pogođeni odlukama MKSJ-a

 


Evropska premijera filma "Seeking Truth in the Balkans", rediteljica Erin Lovall i June Vutrano bit će upriličena večeras u Art kinu Kriterion u Sarajevu.

 

U filmu je, kroz prizmu pravnih i ljudskih prava, istraženo naslijeđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Rediteljice su razgovarale s više od sto osoba koje su bile uključene u rad MKSJ-a na Balkanu ili u Hagu.

 

MKSJ je osnovan 1993. godine odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija s ciljem procesuiranja ratnih zločina u državama bivše Jugoslavije. Nakon 22 godine rada, MKSJ zatvara svoje slučajeve.

 

- U filmu su rediteljice pokušale dati odgovore da li je postignut mir, pravda, pomirenje i istina ovim jedinstvenim eksperimentom međunarodnog prava. Istražuju i odgovore onih koji su najviše pogođeni odlukama MKSJ-a - navodi se u najavi događaja.

 

Film je na engleskom jeziku bez b/h/s titlova.

 

Nakon projekcije filma "Seeking Truth in the Balkans" bit će organizirana panel diskusija na kojoj će govoriti direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić, predstavnik MKSJ-a Almir Alić, te Belinda Cooper i Jennifer Trahan iz Centra za globalna pitanja iz New York.

 

Taylor McConnell iz Centra za postkonfliktna istraživanja predstavit će istraživački arhiv koji uključuje intervjue iz projekta "Seeking Truth in the Balkans". Arhiv je zajednički poduhvat Centra za postkonfliktna istraživanja i Centra za globalna pitanja New York.

 

Premijeru filma i panel diskusiju organizira Centar za postkonfliktna istraživanja, Centar za globalna pitanja New York i Art kino Kriterion.

 

 

(Fena/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook