ZNAJU SE SMIJATI NA SVOJ RAČUN

Turisti odgovorili na urnebesni komentar: Nijemac zapravo dođe u 9:55:00 te prošeta 4 puta. Pa se pojavi u 10:00:00

Nedjeljni magazin25.06.15, 19:09h

Turisti odgovorili na urnebesni komentar: Nijemac zapravo dođe u 9:55:00 te prošeta 4 puta. Pa se pojavi u 10:00:00
Donosimo vam komentare na duhovit tekst Dade Batinić iz Makarske. Ima i onih kojima nije smiješno

Književnica Dada Batinić iz Makarske nekoliko nas je puta u zadnjih par dana nasmijala svojim tekstovima turistima i domaćinima koji čine okosnicu hrvatskog gospodarstva - turizam.

 

Prvi tekst Dade Batinić o stereotipima među turistima, u kojem je obuhvatila različite nacije, od Čeha preko Bosanaca do Nijemaca i Talijana, izazvao pravu eksploziju smijeha na društvenim mrežama te je u svega nekoliko sati postao svjetski hit.

 

O zanimljivosti i viralnost teksta govori i činjenica da je prevedena verzija objavljena i na Redditu, stranici poznatoj kao 'naslovnica interneta', gdje su komentari, vjerovali ili ne, bili samo pohvalni.

 

Nažalost, isto to se ne može reći za komentare na Facebook stranici Jutarnjeg lista gdje su neki komentatori Batinićin tekst doživljavali kao vrijeđanje turista. Srećom, većina čitatelja Jutarnjeg ipak je bila spremna prihvatiti šalu na tuđi, ali i svoj račun.

 

Donosimo vam pregled nekih od najzanimljivijih komentara.

 

REDDIT

 

blackout24: "Ovo je malo pogrešno. Ono što zapravo Nijemac napravi jest dođe u 9:55:00 te prošeta 4 puta oko bloka jer ne želi stići prerano. Tek potom se pojavi u 10:00.

 

lol_alex: "Ja sam Nijemac i umro sam od smijeha koliko je ovo tačno. Imamo izreku 'točnost je vrlina' te je kašnjenje vrlo nepristojno u Njemačkoj. Isto tako, prioritet je ne gnjaviti domaćina.

 

Beck2012 (Poljska): "Za nas je život poput video igre. Ako znamo gdje je cilj, mi ćemo malo lutati kako bi otkrili što se još nudi. Na primjer koze. Nemamo ih mnogo u Poljskoj pa ih zato volimo slikati. To i činjenica da kada kažete 'pravo' mislite 'ravno naprijed', a ne 'desno' kao što je na poljskom.

 

JarasM (Poljska): "Ovo definitivno zvuči kao tipičan poljski planinski turisti.

 

A: Koliko je dugačka ova ruta?

B: 7 sati, no već je 3 popodne i nećete se uspjeti vratiti prije mraka. Imate japanke, čini se da će oluja i put je opasan.

A: Da, ok. Hvala.

I krene putem."

 

BuddhistJihad: "Pun pogodak za Austrijance. Stvar je još smješnija jer se generalizira kroz vrlo specifičnu i bizarnu priču."

 

metacoma (Francuska): "Moram prigovoriti oko činjenice da Francuzi stalo prigovaraju. Mogu li dobiti povrat novca?"

 

Magnesus: "Opis Poljaka je savršeno točan. Mislimo da razumijemo hrvatski jer je sličan poljskom, no zapravo ne razumijemo pa se smješkamo i pravimo se da shvaćamo. I ako nam nešto nestane odmah pomislim da nas je netko pokrao."

 

20141013-1956: "Ideš... fakat ne volite Italijane, zar ne?"

 

sdtp (Ujedinjeno Kraljevstvo): "Jeb*** volim ovu temu!"

 

LordKFC (Italija): "Italijan ovdje. Mrze nas koliko mi mrzimo njih. Nadam se jednog dana otploviti od Venecije do Dubrovnika i uspjeti tamo gdje je Stannis Baratheon nije."

 

Afin12 (SAD): "Amerikanci se pojave i prva stvar koju pitaju je... 'Gdje su se snimale Igre prijestolja?'"

 

paincoats: "Ovo je cool. Ne znam ništa o Bosancima. Nikada ih nisam upoznao, no stereotipi su me nasmijali."

 

SpacemasterTom: "Ja sam iz Bosne. (...) Ovo je brilijantan članak, duhovit i jako tačan. Nema jeftinijeg i boljeg mjesta za odmor od Hrvatske. Idemo tamo ove i iduće godine. Dovest ćemo 5 rođaka, šnicle i šljivovicu."

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook