Više ni u FBiH niste sigurni

Tuzlak Danijel Senkić na salušanju u policiji zbog statusa na Facebooku

Hronika16.06.15, 12:36h

Tuzlak Danijel Senkić na salušanju u policiji zbog statusa na Facebooku
Novinar i predsjednik Nevladine organizacije „Front“ iz Tuzle Danijel Senkić morat će kriminalističkim inspektorima u Tuzli objasniti na šta je konkretno mislio kada je na društvenim mrežama prije nekoliko dana kritikovao vlasti u BiH zbog hapšenja bošnjačkih povratnka u Republici Srpskoj

 

 

 

Tuzlanska policija će ujutro, po nalogu Policijske stanice Zvornik, saslušati Senkića koji je na svom Facebook profilu hapšenje Bošnjaka u RS nazvao terorom. Za neke od srpskih policajaca koji provode hapšenje rekao je da su zločinci, a za bošnjačke političare rekao je da torture samo nijemo posmatraju.

 

- Policija u Zvorniku definitivno vrši teror nad Bošnjacima, a njihovi političari ćute ili nejasno negoduju. Pa evo ja kao Vlah da prostiš, da kažem koju…

 

U zvorničkoj policiji radi policajac Slavko Stanišić. O njegovom ocu pisao sam kolumnu. Slavni tata Radovan Stanišić.

 

Radovan se javno hvalio kako je 1992. godine u zvorničkom selu Tršić u njivi ubio Dautović Rasima, samo zato jer je balija. Stanišić Radovan trenutno je nastanjen u zvorničkom selu Branjevo, i pod zaštitom sina Slavka sije teror i među Srbima koji ne misle kao on.

 

Sada se pitam, da li Slavko Stanišić, sin ubice i zvornički policajac, hapsi Bošnjake? Ako hapsi, a hapsi… nabijem i ovu vlast, a posebno bošnjačku političku elitu koja je, pobogu, zabrinuta zbog zvorničke racije.

 

Zar vam ja vlah moram reći da vas i dalje etnički i fizički brišu, debili debilni – napisao je Senkić na svom Facebook profilu.

 

Zbog ovog statusa Senkić će tuzlanskim istražiteljima, a po nalogu zvorničke policije, morati dati opsežnu izjavu.


Ovime je Zakon o javnom redu i miru, koji je nedavno u RS-u zabranio narušavanje javnog reda i mira i na društvenim mrežama, a što su analitičari ocijenili kao pokušaj vlasti da uguši kritičare, od sada proširen i na Federaciji BiH.

 

- Nisam baš siguran da je to samo zbog statusa. Pisao sam o zločinima koje je počinio Radovan Stanišić iz Zvornika. I, sada, policija umjesto da hapsi Stanišiće, oni će vjerovatno vršiti pritisak da im otkrijem izvore koji su mi dali informacije, što se, jasno je, neće desiti – rekao je Senkić za bh. novinsku agenciju Patria.  

 

Senkić se tuzlanskoj policiji mora javiti u srijedu u 9 sati, piše NAP.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook