OD 5. DO 9. JUNA

Počinje 11. BIMF : Od sarajevske Vijećnice do Dubrovnika - u slavu nepokorene umjetnosti!

Kultura02.06.15, 14:45h

Počinje 11.  BIMF :  Od sarajevske Vijećnice do Dubrovnika - u slavu nepokorene umjetnosti!
11. BIMF ulazi u drugu deceniju postojanja i slavi prijateljstva i partnerstva, neka stara i dugogodišnja, a neka i nova!

 

 

11. BIMF ove godine ima čak dva takmičenja: prvo svjetsko takmičenje za kompoziciju u BiH, ali i takmičenje za najbržeg slušaoca Antena radija.


Počasni gost 11. BIMF-a je američki kompozitor John Corigliano, kompozitor koji je osvojio Pulitzera, Oscara i pet Grammy nagrada, pored ostalih, te je profesor na Juilliard School of Music i New York University.

Iz programa 11. BIMF-a:

5 juni u 20h, VIJEĆNICA, SARAJEVO (BiH)

ZAGREBAČKI SOLISTI


Zemira Masleša - U ovoj kući samo ljubav boravi. (svjetska premijera)
          

John Corigliano - Simfonija broj 2 (južnoevropska premijera)
          

ZAGREBAČKI SOLISTI I ČLANOVI SARAJEVSKE FILHARMONIJE
dirigent: ZORAN JURANIĆ


6 juni, 2015. u 20h    VIJEĆNICA, SARAJEVO (BiH)

URSULA OPPENS, klavir/piano

 

John Corigliano - Fantasia on an Ostinato (premijera u BiH)
John Corigliano - Winging it III (6/7/08)(premijera u BiH)
Frederic Rzewski - The People United Will Never Be Defeated
36 Variations on ¡El Pueblo Unido Jamás Será Vencido!


9 juni, 2015. u 19h    KNEŽEV DVOR, DUBROVNIK (Republika Hrvatska)

URSULA OPPENS, klavir/piano


Frederic Rzewski - The People United Will Never Be Defeated - 36 Variations on ¡El Pueblo Unido Jamás Será Vencido!
(premijera u Hrvatskoj)
            
Glavni Partner: Dubrovački simfonijski orkestar


IZLOŽBA: Sjećaš se mene? (VIJEĆNICA, prije koncerata)
ŠOPEN PROJEKT: brak muzike i filma


Corigliano će prisustvovati južnoevropskoj premijeri svog djela “Symphony No.2” za koju je osvojio Pulitzer nagradu, te kao glavni predavač za “Šopen Projekt” i glavni član žirija za 1. svjetsko takmičenje za muzičku kompoziciju u BiH. Njegovo djelo će biti u izvedbi Zagrebačkih solista, koji su – vrijedno podsjećanja - prošle godine samoinicijativno odlučili da doniraju svoj honorar u humanitarne svrhe pomoći ljudima u poplavljenim područjima u BiH. Zagrebačkim solistima će se, za ovu izvedbu, pridružiti i članovi Sarajevske filharmonije, te ovaj koncert istinski slavi internacionalnu saradnju.  

 

Ovaj koncert predstavlja i svjetsku premijeru djela Zemira Masleša “U ovoj kući samo ljubav boravi.” koja je nastavak ciklusa “Zvuci tišine”, muzičkog dnevnika kompozicija koje su inspirisane ličnim iskustvima koja su usko vezana uz organizaciju festivala. “U ovoj kuci samo ljubav boravi.” govori o iskušenjima i odlukama.


Drugi je koncert sjajne američke pijanistice Ursule Oppen, velike prijateljice BIMF-a koja će izvesti jednu od najznačajnijih klavirskih kompozicija 20-tog vijeka - “Ujedinjeni narodi se nikad neće pokoriti” od Fredric Rzewski. Sama kompozicija je posvećena upravo njoj, i sarajevska publika će imati rijetku priliku čuti djelo u izvedbi onog ko ga je i inspirisao te kome je djelo i posvećeno.


Pijanistica Oppens je izvela bosansku premijeru ovog djela sad već davne 2005. godine u sklopu 1.BIMF-a, te ovom prelijepom muzičkom ljubavnom pričom započela životni put BIMF-a. Simbolički, sa ponovnom izvedbom “Ujedinjeni narodi se nikad neće pokoriti”, BIMF ulazi u drugu deceniju svog postojanja na isti način, slaveći iste vrijednosti koje su i dovele do njegovog rađanja.


11. BIMF započinje novi i inovativan program “ŠOPEN PROJEKT”, koji predstavlja brak između muzike i filma, kao najboljeg kulturnog proizvoda u poslijeratnoj BiH.  


Šopen Projekt je novi program za internacionalne studente kompozicije i sarajevske studente režije; uključuje i prvo svjetsko takmičenje za kompoziciju u Bosni i Hercegovini; glavna nagrada za najbolju kompoziciju je razvoj karijere mladog kompozitora pobjednika u dva smjera istovremeno: kao klasični kompozitor s predstavljanjem njegovog/njenog djela na 12.BIMF-u u sklopu glavnog koncertnog programa, ali i kao filmski kompozitor spajanjem s Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu i mladim studentima režije, kako bi uspostavili internacionalnu saradnju već na početku svojih karijera.


Kroz ovaj program BIMF će ‘izroditi’ mnoštvo novih muzičkih kompozicija koje će tokom svog životnog puta, izvedbama u matičnim zemljama mladih kompozitora (ali i šire), zauvijek ovjekovječiti kulturnu baštinu BiH i time čuvati i njegovati kulturni identitet ovog podneblja, upravo na isti način na koji Šopenova muzika i dan danas, čak nakon 166 godina nakon njegovog prelaska u drugu dimenziju, čuva i štiti kulturni identitet Poljske.


S druge strane, osim njegovanja kulturnog identiteta BiH, “Šopen Projekt” predstavlja kulturnu i edukativnu platformu za mlade režisere iz Sarajeva i mlade internacionalne kompozitore da grade svoju internacionalnu karijeru i uspostave svoje prve internacionalne saradnje, što je za život mladog umjetnika izuzetna stvar. Na ovaj način BIMF još jednom njeguje originalnost, inkluzivnost i internacionalni karakter, i predstavlja istinski kulturni most između Sarajeva i BiH i internacionalnih umjetnika.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook