Sarajevsko tužilaštvo traži mjesec pritvora za uhapšene u akciji Buyer

Izadata potjernica za Edinom Arslanagićem i Bojanom Kebeom

Hronika30.05.15, 09:17h

Izadata potjernica za Edinom Arslanagićem i Bojanom Kebeom
Na ročištu u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) juče je pred sudijom za prethodni postupak razmatran prijedlog Tužiteljstva Kantona Sarajevo za određivanje mjere pritvora osumnjičenima u "slučaju Bosnalijek" - Edinu Arslanagiću, Šefiku Handžiću, Hasanu Šepi, Amaru Arslanagiću, Bojanu Kebi, Samiru Telibećireviću, Aidi Selvić, Izetu Arslanagiću i Jasminu Šepi

 



Osumnjičeni se terete da su kao organizirana grupa i uposlenici firme „Bosnalijek“ dd Sarajevo, „Brštanica“ doo Sarajevo i „Carpe Diem“ Sarajevo od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela, te na taj način oštetili Bosnalijek dd Sarajevo, Budžet Federacije BiH i Budžet KS-a za milionske iznose u novcu.


Prijedlog za određivanje pritvora obrazložili su tužitelji Kantonalnog tužiteljstva Sead Kreštalica, Sanin Bogunić i Sabina Sarajlija, fokusirajući se na osnov za određivanje pritvora, odnosno osnovanu sumnju u ovom slučaju te zakonske razloge.


Naveli su da se osumnjičeni dovode u vezu s 15 krivičnopravnih radnji kojima se terete za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, porezna utaja, krivotvorenje službene isprave i sklapanje štetnog ugovora.



Podsjetili su na "sumnjive poslove", štetne i fiktivne ugovore te "napuhane fakture" bez odgovarajuće knjigovodstvene dokumentacije, odnosno načine na koji je, navodno, ostvarivana protuzakonita novčana korist.



Naveli su, također, da svoje tvrdnje temelje na objektivnim materijalnim dokazima, odnosno dokumentima i nalazima vještaka, koji svjedoče o kršenju računovodstvenih standarda.



Ukazali su i na činjenicu da je jedan od osumnjičenih (Amar Arslanagić) ranije osuđen za pronevjeru, te da, budući da on posjeduje i američko državljanstvo, postoji opasnost od njegovog bjekstva, a da su osumnjičeni Edin Arslanagić i Bojan Kebo, zasad, izvan zemlje te da je za njima raspisana potraga.



Tužitelji i su u vezi s potonjim, zatražili da Sud izda naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za njima dvojicom, te naveli da postoji bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, uništiti dokaze, ponoviti krivično djelo, odnosno narušiti javni red i mir.



Izabrani advokati optuženih - Edina Rešidović, Senka Nožica, Vasvija Vidović, Nermin Vila, Senad Kreho, Midhat Kočo, Nedim Dobojlić, ustvrdili, su, međutim, da je prijedlog za određivanje pritvora u ovom slučaju apstrakno postavljen, te da nije argumentiran konkretnim dokazima.



Pozvali su se na presude Suda za ljudska prava, navodeći da je određenim tvrdnjama Tužiteljstvo prekršilo presumpciju (pretpostavku) nevinosti.



Također, prigovorili su u pogledu (ne)postojanja osnovane sumnje, te nepreciznosti u opisima krivičnopravnih radnji koje se njihovim klijentima stvaljaju na teret, navodeći da iz dokaza ne proistječu zaključci i ocjene na kojima Tužiteljstvo insistira.



Usprotivili su se, istovremeno, spominjanju ranije presude Amaru Arslanagiću i njenom dovođenju u kontekst s ostalim osumnjičenima, te ustvrdili da su tužitelji mogli kontaktirati Edina Arslanagića koji se nalazi u privatnoj posjeti u SAD-u.



Usto su zatražili da se njihovim klijentima ne odredi mjera pritvora, odnosno da im se odrede mjere zabrane, a da se prijedlog Kantonalnog tužiteljstva odbije.



Odluka u vezi s razmatranim prijedlogom bit će donesena naknadno.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook