FOTO/ NOVI HIT HALIDA BEŠLIĆA PREMIJERNO NA FACE TV

Ekskluzivno u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem: Gledajte premijeru spota 'Je l' ti žao što se rastajemo'

Nedjeljni magazin29.05.15, 11:18h

Nakon premijere na Face TV, spot će biti objavljen i na DEPO Portalu, You Tubeu, te na RTV 7 Tuzla

 

Muzički spot za pjesmu “Je l' ti žao što se rastajemo“, koju izvodi Halid Bešlić, biće premijerno prikazan u subotu uveče u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face TV.


Uz Halida Bešlića, Hadžifejzović će ugostiti Jasmina Imamovića, autora romana „Slana zemlja“, na kojem se zasniva radnja spota te reditelja spota Jasmina Durakovića.


Spot zasnovan na istinitim događajima i stvarnim likovima iz 1941. godine sniman je u Tuzli u produkciji Depoa iz Sarajeva, najstarije diskografske bh. kuće Sarajevo Disk i RTV 7 Tuzla.


Roman Jasmina Imamovića, koji ovog mjeseca objavljuje VBZ Zagreb, Sarajevo, Beograd govori o ljubavnoj priči i ratnoj drami narodnog heroja Envera Šiljka i Jevrejke Fride Laufer. Enver Šiljak bio je jedan od šefova pokreta otpora u Tuzli, student prava, službenik u Fabrici soli, ali i muzičar. Frida Laufer bila je članica ilegalnog pokreta otpora u Tuzli.

 

enver-siljak-i-frida-laufer


Oboje su bili na prvoj potjernici koju su fašisti raspisali za istaknutim antifašistima Tuzle. Osim njih, u romanu se pojavljuju i poznati tuzlanski revolucionari Rudolf Vikić i Memo Suljetović.


Ljubav Envera i Fride se završila tragično. Ona je odvedena u koncentracioni logor, gdje je zajedno sa njihovim, u logoru rođenim djetetom, ubijena, a Enver Šiljak je, zajedno sa Rudolfom Vikićem i Memom Suljetovićem, strijeljan 5. septembra 1941. godine. Dok su Envera Šiljka ustaše vezanog vodile na strijeljanje, on je prolazeći hodnicima i silazeći niz stepenice zatvora pjevao Fridi pjesmu, “Je l' ti žao što se rastajemo“.

 
Aranžman i obradu pjesme “Je l' ti žao što se rastajemo“, uradili su profesori Dragan Divjak i Dženan Jusufović.


Halidu Bešliću u izvođenju pjesme pomaže tuzlanski hor Lege Artis, a spot se snimao u historijskoj jezgri Tuzle i u staroj Fabrici soli, u kojoj su Enver Šiljak i Frida Laufer, nekada radili.


U spotu igraju Nedim Malkočević, Edis Žilić i Feđa Zahirović, dok Fridu Laufer igra Belma Ibrahimović, studentica iz Srebrenika i prošlogodišnja Miss Federacije BiH.


Nakon premijere na Face TV, spot će biti objavljen i na DEPO Portalu, You Tubeu, te na RTV 7 Tuzla.


U našoj fotogaleriji donosimo fragmente sa snimanja u Tuzli...


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook