Meč karijere za bh. tenisera

Trenutak za istoriju na Roland Garrosu: Džumhur protiv Federera pred 15.000 gledalaca

Sport29.05.15, 08:37h

Trenutak za istoriju na Roland Garrosu: Džumhur protiv Federera pred 15.000 gledalaca
Naš Damir upravo najviše voli zemljanu podlogu i sve 4 titule sa Challengera je osvojio upravo na ovoj podlozi

 

 

Kada se danas, negdje iza podne, dvojica tenisera pojave na veleljepnom Philippe Chatrieru te nakon što im sudija rutinski 'izrecituje' osnovna pravila i baci novčić kako bi se odredile strane na kojoj će igrati, uslijediće zajedničko fotografisanje i 15.000 okupljenih gledalaca na stadionu, te desetine miliona onih koji će širom svijeta posmatrati meč, vidjeće po prvi put Damira Džumhura, Sarajliju i prvog igrača iz Bosne i Hercegovine koji je ikada nogom kročio na Centralni stadion smješten u zapadnom predgrađu Pariza u Boulogneskoj šumi, otvoren davne 1928. Biće to trenutak za istoriju i nakon toga ništa u svijetu tenisa u Bosni i Hercegovini više neće biti isto.


Damir Džumhur rođen je u Sarajevu 20. maja ratne 1992. godine. i kao petogodišnji dječak je prvi put uzeo reket u ruke i počeo igrati tenis. Damir će kasnije postati osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama za mlade te stići do trećeg mjesta na rang listi najboljih juniora svijeta, podsjeća Oslobođenje.

 

Uoči današnjeg meča, iskustvo, znanje, snaga, sve je na strani Federera, koji već 16. put nastupa pred publikom na Centralnom terenu.


S druge strane, naš Damir upravo najviše voli zemljanu podlogu i sve 4 titule sa Challengera je osvojio upravo na ovoj podlozi. Na zemlji je, u okviru Challenger turnira odigrao ukupno 86 mečeva i ima pozitivan skor 52:34. Od 12 titula sa Futures turnira, 8 je osvojio na zemljanim podlogama uz skor od 76:25.
 
Nažalost, nemamo priliku često gledati Damira, ali sjajnom partijom protiv nekada osmog igrača svijeta pokazao je ogroman napredak u igri. Prije svega, očigledno je da je jako dobro fizički pripremljen. Veoma je brz i sve je agresivniji. Sve češće izlazi na mrežu, a posebno iznenađenje je veliki broj jako dobro izvedenih drop shotova kojima neodoljivo podsjeća na slavnog Đokovića.
 
Kako je i sam izjavio, ne boji se Federera, ovaj meč je ispunjenje njegovih dječačkih snova i obećao je da će pružiti još bolji meč nego protiv Baghdatisa. Prednost može biti i činjenica da ga Federer uopšte ne poznaje.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook