Incident u Vlasenici

Policija RS-a ušutkala Facebook 'ratnika': Garić završio u policiji zbog vrijeđenja Bošnjaka

Hronika28.05.15, 18:19h

Policija RS-a ušutkala Facebook 'ratnika': Garić završio u policiji zbog vrijeđenja Bošnjaka
Sin jednog od osumnjičenih za ratne zločine protiv Bošnjaka u Vlasenici tokom 1992. godine završio je u policiji nakon što je na društvenoj mreži Facebook pozivao na protjerivanje Bošnjaka iz ovog gradića u istočnoj Bosni, piše bh. novinska agencija Patria

 

Izvjesni Stevan Garić, čiji se otac Rade Garić tereti za ubistvo Bošnjaka tokom sukoba u BiH, na privatnom profilu društvene mreže Facebook napisao je kako se Bošnjaci od njegovog oca i njega ne mogu spasiti.

 

Tako je mlađi Garić na svom Facebook profilu napisao: „Boje se Rada i kad nista ne radi... E Turci i poturice. Mi smo vam najveći strah i briga“.

 

U sljedećem komentaru na Facebooku mlađi Garić je napisao: „Misle Turci da se penzionisao, a nije se on penzionisao, on je tu i čeka...“

 

stevan-garic-prepiska-na-fb

 

Prijatelji mlađeg Garića ispričali su za agenciju Patria kako je i Stevan krenuo očevim stopama, te da je simpatizer Ravnogorskog četničkog pokreta.

 

No, njegovo herojstvo na društvenim mrežama moglo bi ga koštati krivične prijave.


Naime, isticanje nacionalne ili bilo kakve druge mržnje kažnjivo je Zakonom o javnom redu i miru u bh. entitetu Republila Srpska.

 

Izvori agencije Patria tvrde da je vlasenička policija početkom sedmice privela Garića na razgovor zbog vrijeđanja Bošnjaka na Facebooku, te da bi zbog toga mogao zaraditi i krivičnu prijavu.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook