Juče uhapšeni

Afera Bosnalijek: Tužilaštvo KS-a traži pritvor za Arslanagića i ostale

Hronika28.05.15, 18:00h

Afera Bosnalijek: Tužilaštvo KS-a traži pritvor za Arslanagića i ostale
Tužilaštvo Kantona Sarajevo podnijelo je Kantonalnom sudu u Sarajevu prijedlog za određivanje mjere pritvora za Edina Arslanagića, Sefika Handžića, Hasana Šepu, Amara Arslanagića, Bojana Kebu, Samira Telibečirevića, Aidi Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepu

 

 

 

Oni se sumnjiče za krivična djela organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, poreznu utaju, krivotvorenje službene isprave i sklapanje štetnog ugovora.

 

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je predložilo da Sud protiv osumnjičenih odredi mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana od dana lišenja slobode.

 

Podsjetimo, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), uz podršku pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, ali i Porezne uprave FBiH, jučer su po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu uhapsili Amara Arslanagića, jednog od bivših direktora u Bosnalijeku i sina bivšeg direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića, zatim Šefika Handžića, nekadašnjeg finansijskog direktora Bosnalijeka, te Izeta Arslanagića, Aidu Selvić i Jasmina Šepu. Iz Tužilaštva preduzimaju mjere na pronalasku i drugih osumnjičenih.

 

- Uhapšeni su zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela, i to: krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje i dr, a kao uposlenici firme Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo i na ovaj način oštetili Bosnalijek d.d. Sarajevo, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu, saopšteno je jučer iz Kantonalnog tužilaštva.  

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook