Završena rasprava u PS BiH

Evo šta su poslanici rekli o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku i akciji 'Ruben'

Front28.05.15, 16:28h

Evo šta su poslanici rekli o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku i akciji 'Ruben'
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završili su raspravu o Informaciji Vijeća ministara BiH o napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, te o nedavnim hapšenjima na prostoru Republike Srpske u sklopu akcije „Ruben“



Poslanik Borislav Bojić (SDS) je kazao da poslaničku raspravu ne treba svesti na izvještaj ministra sigurnosti i ministra za izbjeglice, jer mu se čini da je ovo „daleko šira tema za koju odgovornost ima i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine, kako bismo ovom pitanju dali upravo onu važnost o kojoj je govorio jedan broj diskutanata“.



- Ako ovo svedemo samo na puku informaciju koji smo dobili, na način kako je ona pripremljena, onda sigurno nećemo naći kvalitetan odgovor na pitanje koje se zove terorizam, a ovo pitanje je prisutno uopšte u svijetu. Ovo je nešto što nije samo u BiH prisutno, nego je prisutno daleko šire i postavlja se pitanje koliko su uopšte strukture koje se bore protiv terorizma osposbljene da mogu da se bore protiv terorizma - kazao je Borenović.



Poslanik Damir Bećirović (Demokratska fronta) je kazao da „imamo problem u BiH s terorizmom“.



- Naš problem ovdje će sigurno biti, u borbi protiv terorizma koji je globalni problem koji postoji i kod nas, rascjepkanost, nekomunikacija između policijskih agencija, ogromnog broja policijskih agencija koje imamo ovdje, koje počnu da rade tek nakon što se neki čin dogodi - kazao je Bećirović.



Po njegovim riječima, ne postoji uvezanost sigurnosnog sektora u BiH, svako radi za sebe i niko ne zna s kojim informacijama se raspolaže.



Poslanik Denis Bećirović (SDP BiH) je kazao da borba protiv terorizma i protiv svih destruktivnih pojedinaca u BiH kao i destruktivnih grupa u BiH treba biti principijelna, sveobuhvatna.



- Bojim se da nećemo imati prave rezultate ako nam pristup bude jednostran i selektivan - kazao je Bećirović.



Poslanica Borjana Krišto (HDZ BiH) je kazala da svi u Zastupničkom domu moraju osuditi ovaj teroristički čin.



- Ne samo ovaj, i sve druge koji su se dogodili na prostoru BiH, da javno s današnje sjednice još jedan put moramo izraziti sućut svim obiteljima koje su bile žrtve i ovog, a i svih drugih terorističkih činova. Moramo tražiti od institucija sustava koje su u službi zakona, da u okviru ovlasti zakona rade na sprečavanju, preveniranju ovih kaznenih djela, kako terorizma tako i svih drugih djela - kazala je Krišto.



Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović je kazao da je očigledno da ovu raspravu danas neće moći završiti.



- Očigledno je da će ovo morati proći i našu komisiju za odbranu i sigurnost, puno je zaključaka predloženo. Očigledno je da će ovo morati biti predmet bavljenja detaljnijih informacija od Vijeća ministara BiH i da će to ponovo kroz paket mjera trebati doći ovdje u PSBiH - kazao je Džaferović.



Poslanička diskusija je okončana, a izjašnjavanje će uslijediti nakon što bude obavljena rasprava i o preostalim tačkama dnevnog reda.

(FENA/dg)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook