JE LI DOLAZI DO KATASTROFE?

Putin šalje vojsku na granicu s Ukrajinom: Sprema se velika ruska invazija?!?

Hronika28.05.15, 13:17h

Putin šalje vojsku na granicu s Ukrajinom: Sprema se velika ruska invazija?!?
Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da nema komentar o navodnom gomilanju vojske, dok Kijev optužuje Moskvu da naoružava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine i šalje im pomoć u ljudstvu

Ruska armija grupiše vojnike i oružje u blizini granice sa Ukrajinom, javlja Rojtersov reporter, dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da su ruska provokativna retorika o nuklearnom oružju i dramatična ekspanzija letova njenih strateških bombardera “duboko uznemirujući i opasni”.

 

Reuters navodi da Rusija grupiše vojsku i više stotina komada oružja, uključujući mobilne lansere raketa, tenkove i artiljeriju u privremenoj bazi blizu granice sa Ukrajinom.

 

Sa mnogih vozila su uklonjene registarske tablice i oznake za identifikaciju, a vojnici su skinuli obilježja sa uniformi. Oni po tome liče na neke vojnike uočene u istočnoj Ukrajini za koje Kijev i zapadni saveznici tvrde da su ruski puk na tajnom zadatku, tvrdi Reuters.

 

Komandat NATO, general Filip Bridlav, početkom mjeseca je rekao da vjeruje da proruske snage koriste prekid vatre koji je stupio na snagu u februaru da se dodatno naoružaju i pripreme za novu ofanzivu, ali to nije preciznije objasnio.

 

Rusija negira da je njena vojska uključena u sukob u istočnoj Ukrajini, gdje se proruske snage bore protiv ukrajinskih snaga.

 

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da nema komentar o navodnom gomilanju vojske. Nekoliko vojnika je reklo da su poslani u tu bazu zbog vojnih vježbi, što znači da njihovo prisustvo tamo nije povezano sa situacijom u Ukrajini.

 

Ruska provokativna retorika o nuklearnom oružju i dramatična ekspanzija letova njenih strateških bombardera su “duboko uznemirujući i opasni“, istakao je juče u Vašingtonu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

 

Ostvarivanje ruskih planova da rasporede rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave u Kalinjingradu, blizu Poljske granice, kao i prijetnja razmještanjem nuklearnog oružja na Krimu “suštinski bi promijenili bezbjednosnu ravnotežu u Evropi”, rekao je Stoltenberg na skupu u Institutu za strateške i međunarodne studije u prestonici SAD, prenosi AFP.

 

Stoltenberg je oštro kritikovao rusko ponašanje u posljednjih godinu dana, “uključujući oružanu intervenciju u Ukrajini”, i obećao kako će Alijansa udvostručiti svoju posvećenost “kolektivnoj odbrani”.

 

Generalni sekretar NATO je istakao kako su se letovi ruskih strateških bombardera proširili “od Japana do Gibraltara, od Krita do Kalifornije i od Baltičkog do Crnog mora”.

 

Kada je u pitanju nuklearno oružje opreznost, predvidivost i transparentnost su od vitalnog značaja, napominje Stoltenberg, po kome je “rusko “zveckanje nuklearnom sabljom” neopravdano, destabilizujuće i opasno”.

 

Stoltenberg, takođe, kritikuje Rusiju zbog izvođenja iznenadnih vojnih vježbi velikog obima, što predstavlja kršenje međunarodnih sporazuma kojima se od vlada traži da sa drugima podjele informacije o planiranim vježbama i da na njih pozovu strane posmatrače.

 

Rusija u blizini granice s Ukrajinom baš ove nedjelje održava još jednu takvu vježbu u kojoj učestvuje 250 aviona i 700 komada teškog naoružanja.

 

Navodeći primjer ruskih akcija u Ukrajini i drugde, Stoltenberg zaključuje kako Rusija “demonstrira svoju vojnu silu, podstiče agresivni nacionalizam i ističe pravo na nametanje svoje volje susedima i otimanje zemlje”.

 

Potpredsednik SAD Joe Biden branio je juče odluku američke vlade da sarađuje s Rusijom u oblastima “jasnog obostranog interesa”, čak i dok Zapad nastoji da kazni Moskvu zbog njenih akcija u Ukrajini, prenela je američka agencija AP.

 

Biden je rekao da ekonomske sankcije uvedene Rusiji treba da ostanu na snazi sve dok se ne postigne mirovni dogovor s Ukrajinom. On je rekao da ekonomske mjere i drugi pokušaji odmazde protiv Rusije, nemaju cilj da iznude “promjenu režima” već da ruski predsjednik Vladimir Putin djeluje racionalnije, navodi AP.

 

Kijev, podsjeća agencija, optužuje Moskvu da naoružava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine i šalje im pomoć u ljudstvu.

 

SAD i Evropa, i pored sankcija Rusiji, nastavili su da rade zajedno s njom po pitanju nuklearnog programa Irana a ruska saradnja je ključna i u naporima da se okonča građanski rat u Siriji, navodi AP.

 

- Opravdano je sarađivati tamo gdje postoji jasan obostran interes - rekao je Biden.

 

On je pozvao Evropsku uniju da obnovi sankcije koje je ona zavela Rusiji prošle godine i dodao i da će mjere SAD protiv Rusije ostati na snazi.

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook