Izvještaj o stanju u svijetu pokazao

Globalni indeks sigurnosti raste: U BiH i Srbiji trenutno visoka opasnost od terorizma!

Hronika27.05.15, 16:44h

Globalni indeks sigurnosti raste: U BiH i Srbiji trenutno visoka opasnost od terorizma!
Najnovije izvješće o svjetskoj sigurnosti pokazuje kako je u nekim zemljama porasla opasnost od opasnosti po pitanju sigurnosti u odnosu na prošlu godinu

 

Zapadne zemlje, uključujući Francusku, Njemačku i Australiju suočene su s mnogo većim indeksom prijetnji od strane Islamističkog ekstremizma nego su bile prije samo 12 mjeseci.
Čak 9 zemalja, među kojima Belgija, Kanada, Danska, Estonija, Irska i Norveška, suočene su s većom razinom nesigurnosti, uglavnom zbog rastuće snage samoproglašene Islamske države i terorističke skupine Al Quaide. Od devet zemalja u kojima je porastao rizik od mogućih napada u njih tri, u prvih šest mjeseci 2015.godine, je došlo do napada koji su potresli svijet.


Napad na satirički magazin Charlie Hebdo u Parizu u kojem je ubijeno 12 ljudi. Napad u Australiji kojeg je izveo Iranac koji je nekoliko sati u zatočeništvu držao nekolicinu ljudi u kafiću Lindt Cafe u Sidneyu, a kasnije kazao da je to učinio kao član ISIS-a. Te prijetnje smrću Larsu Vilkisu, švedskom umjetniku koji je 2007. godine nacrtao proroka Muhameda kao psa, koje su umalo bile obistinjene kada je ubijen Finn Nørgaard, danski producent.


Izvješće AON-a, vodeće svjetske agencije koja se bavi menadžmentom procjene rizika i sigurnosti u svijetu, temeljeno je na tri indikatora, a to su razina terorizma i sabotaža, učestalost napada i izazivanje štete te politička nesigurnost, revolucija, pobunjeništvo ili pak rat.


Na popisu onih zemalja s rastućom mogućnosti terorističkih napad je i Estonija, no izvješće kaže kako Estoniji prijetnja ne dolazi s Bliskog istoka, već je uzrok povećanog rizika ruska agresija.


Iako je globalni indeks sigurnosti u porastu, izvješće pokazuje da prijetnje od terorističkih napada i eskalacije sukoba rastu u nekoliko zemalja. Rizik od terorizma i političkog nasilja smanjen je u Albaniji, Hrvatskoj i Češkoj, kao i u Tunisu u kojem je nedavno, u napadu na muzej Bardo, poginuo 21 turist.


Izvješće je pokazalo da je stupanj od terorističkog napada i mogućih eskalacija i izbijanja sukoba, među zemljama u okruženju, u Hrvatskoj najmanji. Na drugom stupnju mogućnosti od terorističkog napada su Slovenija i Crna Gora, dok Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo drže treći stupanj opasnosti od terorističkog napada.


Među najugroženije zemlje, one sa petim stupnjem opasnosti od terorističkog napada spadaju sjeverne i srednjoafričke zemlje, Somalija, Jemen, Sirija i Irak, Afganistan i Pakistan. Među najugroženijima u Europi, s četvrtim stupnjem, označene su Ukrajina i Turska.

 

(dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook