Tužilaštvo KS

Slučaj Bosnalijek: Uhapšen Amar i Izet Arslanagić, Šefik Handžić, Aida Selvić, Semir Telibečirević, Hasan i Jasmin Šepo!

Hronika27.05.15, 16:13h

Slučaj Bosnalijek: Uhapšen Amar i Izet Arslanagić, Šefik Handžić, Aida Selvić, Semir Telibečirević, Hasan i  Jasmin Šepo!
Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, trenutno se izvodi akcija u kojoj je uhapšen Amar Arslanagić, jedan od bivših direktora u „Bosnalijeku“, piše Patria

 

- Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, dana 27.05.2015.godine,  a u saradnji sa SIPA-om, MUP-om KS i Poreznom upravom Federacije, slobode su lišeni osumnjičeni: Handžić Šefik, Arslanagić Amar, Selvić Aida, Arslanagić Izet i Šepo Jasmin.

 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo i SIPA preduzimaju mjere na pronalasku i drugih osumnjičenih.

 

- Zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela, i to: krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje i dr., a kao uposlenici firme „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo, „Brštanica“ d.o.o. Sarajevo i „Carpe Diem“ Sarajevo i na ovaj način oštetili Bosnalijek d.d. Sarajevo, budžet Federacije i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu - saopćeno je iz Tužilaštva KS.

 

Osumnjičeni koji su lišeni slobode će biti predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo koje će ispitati osumnjičene i odlučiti o daljim mjerama.

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz pružanje pomoći pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i drugih partnerskih agencija danas, u okviru akcije kodnog naziva „BUYER“,  vrše pretrese više lokacija na području Sarajeva.

 

- Akciji „BUYER“ prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi Bosnalijek Sarajevo. Za osumnjičene obuhvaćene istragom postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo „Organizovani kriminal“, a u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Poreska utaja“, „Krivotvorenje službene isprave“, kao i krivičnim djelom „Sklapanje štetnog ugovora“ , saopćeno je iz SIPA-e.

 

Arslanagić je sin višeg generalnog direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića, koji je za šest godina potrošio više od 1,2 miliona maraka s biznis kreditnih kartica ove kompanije, a prijava je aktivirana kod istražnih organa još davno.

 

Arslanagić je milione potrošio u kockarnicama, kupujući "swarovski" nakit, cvijeće od 1.800 KM, putujući na najegzotičnije destinacije širom svijeta. Finansijska policija FBiH to je navela u svom izvještaju na osnovu kojeg je i pokrenuto više krivičnih prijava.

 

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, pored osumnjičenih Šefika Handžića, Amara Arslanagića, Aide Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepe, lišeni su slobode i osumnjičeni Samir Telibečirević i Hasan Šepo.

 

U toku današnjeg dana sve osumnjičene koji su lišeni slobode ispitat će tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, u prisustvu njihovih branitelja.

 

Nakon toga Kantonalno tužilaštvo Sarajevo će odlučiti o daljim mjerama, saopćeno je iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice.
 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook