Skupština KS usvojila dopune Zakona

Ako žele uplatu doprinosa, umjetnici će bez naknade morati učestvovati u kulturnim manifestacijama

Front27.05.15, 14:33h

Ako žele uplatu doprinosa, umjetnici će bez naknade morati učestvovati u kulturnim manifestacijama
Umjetnici dva puta godišnje bez naknade uz prethodni poziv moraju dati doprinos u organiziranju kulturnih manifestacija od javnog interesa kao što su Dani Kantona, Baščaršijske večeri, Sarajevska zima i Izbor sportiste Kantona Sarajevo, kao i književnih manifestacija, izložbi, koncerata, modnih revija i drugih umjetničkih aktivnosti, objasnio je Rešidat

 

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas dopune Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima.

 

Ministar kulture i sporta Samer Rešidat kazao je da će se ovim zakonom umjetnicima omogućiti da daju doprinos kulturnim programima koji se organizuju uz podršku Vlade i Ministarstva kulture i sporta.

 

Također je naglasio da pravo na uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje imaju umjetnici koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili prihod manji od dvostrukog godišnjeg prosjeka neto plaće u Kantonu.

 

- Umjetnici dva puta godišnje bez naknade uz prethodni poziv moraju dati doprinos u organiziranju kulturnih manifestacija od javnog interesa kao što su Dani Kantona, Baščaršijske večeri, Sarajevska zima i Izbor sportiste Kantona Sarajevo, kao i književnih manifestacija, izložbi, koncerata, modnih revija i drugih umjetničkih aktivnosti - objasnio je Rešidat.

 

Navodi da ukoliko umjetnik neopravdano odbije poziv da potpiše ugovor, prestaje mu status istaknutog samostalnog umjetnika.

 

Na pitanje samostalnog poslanika Amela Mekića koliko je osoba uposleno u kulturi u KS-u, a koliko u sportu, Rešidat je kazao da je u kulturi uposlena 571, a u sportu nijedna osoba.

 

- Budžet ovog ministarstva iznosi 3,7 posto od ukupnog budžeta KS-a, od čega se za sport izdvaja 0,47 posto - objasnio je.

 

Poslanica SBB-a Ana Babić okarakterizirala je Prijedlog zakona kao ucjenivački te da je vrlo licemjeran.

 

- Tražite da umjetnici budu uključeni u vaše kulturne manifestacije, a da ga ne pitate da li želi učestvovati. Predlažem da za manifestacije unajmite mlade nezaposlene umjetnike - objasnila je.

 

Također je dodala da poslanici SBB-a neće podržati ovaj prijedlog.

 

Poslanik DF-a Mario Vukasović istakao je da ne primjećuje ništa sporno u Prijedlogu te da samostalni umjetnici trebaju dobiti priliku da izlože svoj rad građanima.

 

Poslanik BPS-a Semir Halilović podržao je Prijedlog dodajući da na listi samostalnih istaknutih umjetnika trebaju biti mladi umjetnici koji se još razvijaju.

 

Premijer KS-a Elmedin Konaković kazao je da lista samostalnih umjetnika košta 280.000 KM godišnje građane ovog kantona.

 

- Na listi trebaju biti oni koji ne zarađuju silne novce ili se bave neprofitabilnom umjetnošću, a ne oni koji pune dvorane - objasnio je premijer.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook