NOVI PREDSJEDNIK SDA NAKON POBJEDE NA KONGRESU

Izetbegović: Potrudit ću se da da ono što smo danas usvojili i obećali i uradimo

Front26.05.15, 17:35h

Izetbegović: Potrudit ću se da da ono što smo danas usvojili i obećali i uradimo
Novoizabrani predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je, obraćajući se delegatima na Šestom kongresu stranke nakon što je izabran, kazao da će se potruditi da "ono što smo danas ovdje usvojili i obećali i uradimo"

On je predložio liste kandidata za zamjenika predsjednika i za potpredsjednike SDA.

 

Kandidati za zamjenika predsjednika su Adil Osmanović i Mihnet Okić.

 

Izetbegović je kazao da mu je drago što su dobili dva kandidata iz RS-a.

 

- Mislim da bi ubuduće možda trebali u Statutu i napraviti jednu takvu izmjenu gdje bismo kazali da ne mogu i predsjednik i zamjenik biti iz istog entiteta - kazao je Izetbegović.

 

Sa šire liste od 21 kandidata, Izetbegović je za potpredsjednike stranke predložio 14 imena, a to su: Šefik Džaferović, Halid Genjac, Safet Softić, Asim Sarajlić, Denis Zvizdić, Edin Ramić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Ramiz Salkić, Husejin Smajlović, Refik Lendo, Mirsad Kukić, Sadik Ahmetović i Senad Šepić.

 

Delegati će danas pored zamjenika predsjednika i potpredsjednika birati i članove Glavnog odbora, Suda časti i Nadzornog odbora.

 

Bakir Izetbegović, novoizabrani lider Stranke demokratske akcije (SDA) na njenom današnjem kongresu u Sarajevu, nakon izbora je rekao novinarima da je počašćen rezultatima glasanja i da sad predstoji ispunjavanje obaveza zacrtanih planom za naredni četvorogodišnji mandat.

 

Zamoljen da prokomentira izjavu njegovog protivkandidata Šemsudina Mehmedovića o tome da je u SDA potrebna demokratizacija, odgovorio je: "Da je vrijeme za demokratizaciju stranke kako to Šemsudin Mehmedović smatra, on ne bi dobio 20 posto nego 80 posto glasova".

 

Mada smatra da je Mehmedović "malo pretjerao" i da stvari u SDA nisu onakve kakvim ih on predstavlja, Izetbegović smatra da je dobro što je SDA takva sredina u kojoj i protivkandidat može da izrazi takve stavove.

 

Bakir Izetbegović dobio je danas na Kongresu SDA 590 glasova, a Mehmedović 159 od 755 delegata koji su se tajno izjašnjavali.  Drugi protivkandidat Irfan Ajanović dobio je četiri glasa. Dva glasačka listića bila su nevažeća.

 

Izetbegović je nakon ove uvjerljive pobjede za lidera SDA novinarima kazao da će među prioritetima u predstojećem mandatu biti odnosi unutar Bosne i Hercegovine, odnosi Bošnjaka spram svojih vrijednosti i države te spram ostalih konstitutivnih naroda.

 

- Pomirenje je težak i mukotrpan, ali najbitniji proces na Balkanu iz kojeg može proizaći sve što Bosnu i Hercegovinu izvlači iz loše socijalno-ekonomske i političke situacije - rekao je, između ostalog, novi lider SDA nakon imenovanja.

 

Stranka demokratske akcije je već dugo na vladajućoj političkoj sceni Bosne i Hercegovine a Izetbegović je sin njenog prvog predsjednika i državnika Alije Izetbegovića, preminulog 2003. godine.

 

Nakon Izetbegovića starijeg, SDA je vodio Sulejman Tihić, a Izetbegović mlađi izabran danas za njenog trećeg predsjednika.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook