OD 27. DO 29. MAJA

'Dani stripa' u bh. prijestolnici: Najveća strip stranica na svijetu u Sarajevu

Kultura26.05.15, 16:49h

'Dani stripa' u bh. prijestolnici: Najveća strip stranica na svijetu u Sarajevu
Stranica broj 42 iz albuma "Odredište Mjesec" od Hergé-a bila je postavljena na nekoliko stotina kvadratnih metara na Grand Place-u/Velikom trgu u Briselu u maju/svibnju 2009 godine


Od 28. maja/svibnja 2015, biće postavljena stranica broj 13 iz albuma "Izgubljeni grob Aleksandra Velikog  " koja je velika  32 m x 23 m, dakle nekoliko kvadratnih metara više!

 

 

Dok će instalacija stranice 28. maja/svibnja 2015. godine biti vrhunac dana u organizaciji
Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, istovremeno će biti održana izložba stripa u Sarajevu, a sarajevski strip izdavač  Agarthi Comics uskoro će objaviti na lokalnom jeziku album "Izgubljeni grob Aleksandra Velikog " koji je izvorno objavljen u Parizu u  izdavačkoj kući Riveneuve (2013. godine).

 

Crtač Damir Nikšić je iz Sarajeva, a autor i scenarist Gilles Kraemer, dolazi iz Francuske. Glavni junak Omar le Chéri (novinar čija je strast arheologija i čije ime podsjeća na ime Omara Sharifa) je

 

Egipćanin. Enigma je grčka i govori o sarkofagu Aleksandra Velikog koji nikada nije pronadjen u gradu kojeg je osnovao: Aleksandriji u Egiptu. Ukratko: pravi euro-mediteranski strip. 
Istinska poruka jedinstva u ovim teškim vremenima!

 

Strip nastavlja svoju turneju po Mediteranu. Nakon tridesetak članaka u raznim printanim izdanjima,u izdanjima za mlade i izdanjima za arheologiju, nakon više učešća u radio emisijama, izdanja u nastavcima u egipatskim novinama na francuskom jeziku Al Ahram-Hebdo (2011.), u libanskim dnevnim novinama L'Orient-Le Jour (danas), u alžirskikm novinama Quotidien d'Oran (početkom 2014. godine) i tuniškim La Presse de Tunisie (zima 2014-proljeće 2015. godine). 

 

Deseci stranica su također bili izloženi na štandu L'Orient/Le Jour u Beirutu  na sajmu knjiga (novembar/studeni 2014. godine), na sajmu knjiga u Tunisu (mart/ožujak 2015. godine), u Mediteranskom arheološkom muzeju u Marseille-u (jesen 2013.), u Egipatskom kulturnom centru u Parizu (2011), u Umjetničkoj galeriji BIH u Sarajevu (2011.), na francuskom institutu Oran (2014) i Aleksandriji  (2013.) ... Ovo je tek početak!

 

strip

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook