Foto/ Unikatno i originalno

Pogledajte kako je bilo na jedinstvenom modnom performansu 'New Fashion Concept Sarajevo'

Nedjeljni magazin22.05.15, 15:10h

Pogledajte kako je bilo na jedinstvenom modnom performansu 'New Fashion Concept Sarajevo'
Najavljen kao sasvim novi modni događaj u BiH, koji na jednom mjestu okuplja sve aspekte modne kulture, New Fashion Concept Sarajevo (NFCS) je uspješno održan i svečano zatvoren u nedjelju, 17. maja 2015. godine. U četiri dana održavanja, posjetitelji NFCS mogli su posjetiti otvoreni showroom prodajnog karaktera koji je na sve tri lokacije održavanja bio otvoren od 10-20h, potom izložbe modne fotografije, kao i prezentacije kratkih modnih filmova

 

Bježeći od stereotipa predstavljanja rada na bh. modnoj sceni, organizatorice NFCS, Samra Menzilović- Ćatić i Amra Zvizdić, ponudile su posjetiocima nešto sasvim novo: revije koje su više ličile na modni performans nego klasične modne revije. 


Prvi dan održavanja NFCS, posjetioci su imali priliku uživati u revijalnom dijelu, u kojem su se predstavili: Hamsha Jewellery, Magic Knot i Princess Stuff. Drugi dan održavanja, revijalni dio otvorio je La Boutique Hill's sa revijom koja se održala u ambijentu svadbenog salona, gdje su posjetioci imali priliku vidjeti svečane toalete i unikatne vjenčanice. Potom je uslijedila revija večeri, tačnije umjetnost u modi modne dizajnerice Dragice Gudeljević.

 

Koristeći modele kao žive lutke, predivnu Panorama salu, dizajnerica je pretvorila u muzejsku postavku. Mnogobrojni posjetioci komentarisali su da su u Sarajevu, nakon te izložbe, osjetili dašak Pariza. Nakon izložbe, uslijedio je VIP showroom, tačnije pravo malo druženje žena iz svih sfera društvenog života u BiH. 


Treći dan NFCS bio je posvećen urbanim i chic kolekcijama za mlade, ali i revijama za najmlađe. Dan je počeo izložbom radova mladog, talentovanog modnog dizajnera iz Banja Luke, Marka Fehera, koji je performansom marširanja modela užim centrom grada, ostavio sve prisutne oduševljene svojom jedinstvenom izradom odjevnih komada.

 

Potom je uslijedio revijalni dio, u kojem su se predstavili: Magic Knot, Myst nakit, Princess Stuff, maturanti Srednje škole primjenjenih umjetnosti iz Sarajeva, a revija večeri bila je revija S&M design by Samra Menzilović- Ćatić koja je prisutnima predstavila svoju novu kolekciju „multi-purpose“ vjenčanica.

 

Revijalni dio za najmlađe otvorio je Umin ormar, talentovane dizajnerice Belme Lizde- Kurt koja je pokazala da dječija garderoba može biti nosiva i kreativna u isto vrijeme. Potom je uslijedila revija brenda LC Waikiki, u kojoj su djeca manekeni naročito uživali i zabavili sve prisutne u publici.


Četvrti dan NFCS bio je rezervisan za prvo druženje bh. modnih blogera, koji su samo za tu priliku doputovali u Sarajevo da se međusobno upoznaju, razmjene iskustva, ali i prisustvuju revijama visoke mode, koje su ujedno i zatvorile NFCS.

 

Prvi se predstavio bh. dizajner Istok Bratić kolekcijom za muškarce i žene, dok su nakon njega uslijedile revije regionalnih modnih dizajnera koji su po prvi put, zbog NFCS, predstavili svoj rad u Bosni i Hercegovini. Talentovana Marija Stanković pod brendom Pasqalis predstavila je unikatne haljine rađene poentles tehnikom koja je sve prisutne ostavila bez daha. Marko Marosiuk, modni dizajner koji je već dobro poznato ime u Srbiji, ali i u Evropi, predstavio je mali rezime svog dosadašnjeg rada što uključuje svečane duge toalete, ali i kraće haljine koje su prigodne za svaku svečanu priliku. 


U govoru zatvaranja, organizatorice su navele kako su jako ponosne na cijeli organizacijski tim, partnere i prijatelje projekta, kao i na same učesnike u projektu, jer su dokazali da bh. modna scena zaslužuje jedan novi modni događaj koji je pomjerio granice kada je organizacija u pitanju.

 

Također, uvjerene u ideju da bh. modni dizajn može postati kvalitetan izvozni brend, organizatorice su naglasile da projekti koje imaju u planu implementirati u skorijoj budućnosti, dokazuju da na ovome neće stati. Najavljeno je i otvaranje concept store-a u centru Sarajeva, gdje će svi zainteresovani moći pronaći unikatne odjevne komade, a sve s potpisom „made in BiH“.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook