NAČLENIK OPĆINE KAKANJ IZNOSI DRUGU STRANU PRIČE

Bračni par iz Kaknja nije na udaru općinskih moćnika: Igor Franjić radio je bespravno i angažovao ljude 'na crno'!

Biznis Klub22.05.15, 14:10h

Bračni par iz Kaknja nije na udaru općinskih moćnika: Igor Franjić radio je bespravno i angažovao ljude 'na crno'!
Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra uputio je na adresu DEPO Portala reagiranje na tekst o mladom bračnom paru Franjić iz ovog grada, koji ogorčeno tvrde da im se oduzima pravo na rad i egzistenciju... Načelnik iznosi posve druge činjenice koje na ovu priču bacaju novo svjetlo

U tekstu pod naslovom “Mladi bračni par iz Kaknja na udaru općinskih moćnika” izneseno je niz netačnih navoda. U cilju potpunog i istinitog informisanja, javnosti se obraćamo sljedećim obavještenjem:


Franjić Igor je 2014. godine dobio odobrenje za postavljanje naprave za prodaju sladoleda uz gradsko šetalište, ali nije izvršio registraciju djelatnosti, što znači da je sve vrijeme bespravno radio. Za prodaju su angažirane osobe koje su radile “na crno”, dakle sladoled su prodavale osobe koje nisu bile prijavljene, o čemu je Franjić upozoravan, a takvi slučajevi su u nadležnosti kantonalne inspekcije.


U 2015. godini Franjić Igor je podnio zahtjev za zakup javne površine, ali prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji i usvojenim programima zauzimanja javnih površina u 2015. godini predmetna lokacija se ne može izdati u svrhu zauzimanja jer se privodi namjeni prema regulacionom planu.


Igor Franjić je vlasnik ugostiteljskog objekta na drugoj lokaciji, a u okviru obavljanja ove djelatnosti često je bio predmet prijava stanara zgrade u kojoj se nalazi njegov kafić.


Prošle godine stanari zgrade u kojoj se nalazi nekoliko kafića, između ostalih i kafić vlasnika Igora Franjića, su pisali peticiju kojom su od Općine Kakanj tražili da se vlasnici kafića zaustave u praksi zauzimanja ulaza u zgradu, gdje su postavljali stolice i požarnog stepeništa u koje su odlagane gajbe, flaše, stolice i drugi predmeti, čime su bili ugroženi svi stanari u slučaju požara.


Često je ispred kafića neovlašteno zauzimao i trenutno zauzima javnu površinu bez odobrenja, zbog čega mu je inspekcija zakazala prinudno uklanjanje 29. maja 2015. godine. Pomenuta osoba vrši i catering prodaju (prodaja sendviča iz vozila) bez odobrenja, dakle na crno, a ovu bespravnu prodaju su prijavili savjesni privrednici koji imaju odobrenje za ovu vrstu djelatnosti.


Općina Kakanj poduzima odlučne aktivnosti na stimulisanju poduzetništva, poznata je po projektu “Pokreni svoj posao” u Kaknju, ali je isto tako odlučna da osigura poštivanje zakona i zaustavi svako nezakonito ponašanje privrednika.


I dalje smo otvoreni za sve zahtjeve privrednika koji za cilj imaju razvoj biznisa i zapošljavanje i spremni smo u tu svrhu staviti na raspolaganje sve resurse Općine Kakanj u skladu sa zakonskim mogućnostima.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook