IZNENAĐENI?

Ovo su danas najmoćnije vojske svijeta

Hronika22.05.15, 08:36h

Ovo su danas najmoćnije vojske svijeta
Global Firepower rangirao je 10 velesila u obzir uzimajući više parametara, ali količina naoružanja jedan je od najvažnijih faktora. Brojili su se vojnici, tenkovi i plovila. Valja napomenuti da objavljeni podaci, primjerice kod analize podmorskih snaga, prikazuju samo broj ne i vrijednost nekog plovila. Tako je primjerice gumeni čamac jedinično promatran kao i najmoćniji supernosač zrakoplova

 

1. SAD

Amerika na prvoj poziciji nikoga neće iznenaditi. Na godišnjoj razini ova zemlja za obranu izdvaja 577 milijardi dolara, što je gotovo četiri puta više od Kine čiji budžet iznosi 145 milijarde dolara ili gotovo duplo više od drugopozicionirane Rusije. U usporedbi s Indijom i Kinom, ova zemlja superiorna je po svemu, a njena snaga u prvom redu leži u moćnoj i brojnoj avijaciji koja je najveća na svijetu. Američka flota nosača zrakoplova veća od cijele mornarice bilo koje druge zemlje. 
 

2. Rusija

Veliki potencijal ruske sile karakterizira ogroman broj tenkova i drugih oklopnih vozila - ima ih 15.398, gotovo duplo više od Amerike. Rusija je jedna od najvećih svjetskih proizvođača nafte, što joj je velika prednost u odnosu na druge moćne vojske. Ima i zavidnu flotu s čak 845.730 plovila. Ova zemlja je u vrhu i po broju vojnika. 

 

3. Kina

Po visini izdvajanja za vojsku sa 145 milijardi dolara godišnje Kina ima drugi najveći vojni proračun na svijetu. Treća je po veličini zrakoplovne flote, druga po broju oklopnih vozila i prva po ljudstvu - najmnogoljudnija zemlja na svijetu broji čak 2.333.000 vojnika. 

 

4. Indija

Indija godišnje na vojsku izdvaja svega 38 milijardi dolara, što je znatno manje od drugih velesila. U vrhu ljestvice je prije svega zbog ogromne i dobro obučene ljudske sile, a ima poprilično jaku flotu zrakoplova i brodova. Problem joj je nesrazmjer velike potrošnje nafte i male količine koju je u stanju osigurati iz vlastitih izvora. 
 

5. Velika Britanija

Unatoč malom broju vojnika i zrakoplova, Velika Britanija zadržala je peto mjesto na listi najmoćnijih armada na svijetu i to prije svega zbog ogromne mornarice i iznosa koji godišnje izdvaja za vojsku. 

 

6. Francuska

Ova zemlja troši 40 milijardi dolara godišnje na vojsku. Ne čini je to posebnom, niti veliki broj brodova, zrakoplova i tenkova već činjenica da je vrlo moderna i učinkovita vojna sila. Voli se hvaliti Mirage i Rafale zrakoplovima, helikopterima Tiger, tenkovima Leclerc, a kad već pokazuje mišiće vojne nadmoći čini to ponajviše zbog činjenice što spada među nuklearne sile svijeta. 

 

7. Južna Koreja

Južna Koreja šesta je po veličini gledajući ljudstvo, šesta po veličini zračne flote i osma po veličini mornarice. Ima relativno mali vojni budžet (33 milijarde dolara godišnje) i mali broj oklopnih vozila. 

 

8. Njemačka 
Iako je Njemačka po Global Firepower indeksu ušla među top 10 vojnih sila svijeta, stvarana snaga njene jakosti može biti malo slabija u odnosu na ono što stoji na "papiru". Njena slaba točka je što troši puno više nafte nego što može osigurati iz vlastitih izvora, a veliki problem je što je, bar za sada, osuđena na uvoz ovog energenta iz Rusije. 

 

9. Japan

Japan bi na ovoj ljestvici bio puno bolje rangiran da je kao druge zemlje više fokusiran na ratove, a manje na pacifizam. Tek prije godinu dana japanska vlada je usvojila rezoluciju kojom se ukida zabrana slanja vojnika u misije u svijetu, a koja je bila na snazi još od Drugog svjetskog rata. Po izdvajanju za vojsku, 42 milijarde dolara godišnje, Japan je šesti, peti po veličini zračne flote i četvrti po veličini mornarice. 

 

10. Turska

Prijetnja zloglasnog ISIS-a sili Tursku da jača svoju vojsku koja je među najmoćnijima u Europi. U odnosu na druge vojne sile na ovoj ljestvici, ima iznimno mali budžet - svega 18 milijardi dolara, ali ogromno ljudstvo. 

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook