MUKOTRPAN PUT

Teške muke klitorisa kroz historiju: Trebala su nam stoljeća da ga (donekle) shvatimo!

DEPO PLUS21.05.15, 17:12h

Teške muke klitorisa kroz historiju: Trebala su nam stoljeća da ga (donekle) shvatimo!
Klitoris su kroz povijest ignorirali, vrijeđali, krivo ga nazivali i učinili ga zlim. Možda je dovoljno reći da smo klitoris zapravo otkrili 30 godina nakon što smo poslali čovjeka na Mjesec. Ovako je tekla povijest (ponovnog) otkrića klitorisa

Klaudije Galen naslućuje da postoji

Jedan od najistaknutijih liječnika iz Rimskog Carstva, Klaudije Galen prepoznaje klitoris i teoretizira da žene imaju istu anatomiju kao i muškarci, a 'jedina razlika leži u činjenici da su ženski dijelovi unutra, a muški vani'. 

 

1486. 
Malj za vještice klitoris naziva 'vražjom bradavicom'

Malj za vještice objavljen je kao teza o postojanju i progonu vještica. Više od dva stoljeća, ovo djelo služilo je kao vodič za lovljenje, ubijanje i mučenje vještica. U djelu se spominje 'uzbuđeni i uvećani klitoris, odnosno vražja bradavica' za kojeg autori tvrdi da je dokaz čarobnjaštva i vražje djelo. 

 

1545. 
Charles Estieen prvi secira klitoris

Francuski autor i anatom, Charles Estienne objavio je rezultate istraživanja o klitorisu u knjizi Seciranje dijelova ljudskog tijela, Njegova otkrića o klitorisu su anatomski netočna i pogrešna. Klitoris naziva 'ženskim sramotnim dijelom'. 

 

1559. 
Renaldus Colombus otkriva klitoris

Ali ga ne naziva tako. Umjesto toga, daje mu ime 'ljubav Venusa' te otkriva da je 'osnovna točka ženskog zadovoljstva'. Nadalje otkriva da funkcionira slično kao penis, odnosno tvrdi da' ako ga dotaknete, osjetit ćete da je malo tvrđi'. Bio je jedan od prvih koji je otkrio naznake erektilnog tkiva koje čini unutarnji i vanjski dio klitorisa. 

 

1671. 
Primalje svladale anatomiju klitorisa

Jane Sharp, koja je radila kao primalja u Engleskoj, zapisala je da se 'klitoris diže i spušta te čini žene požudnima i zato uživaju u snošaju'. Kasnije klitoris naziva 'ženskim penisom'. 

 

1672. 
Regnier De Graaf nalazi klitoris te kritizira svoje prethodnike jer ga nisu shvatili

'Jako sam iznenađen da neki stručnjaci više ne spominju ovaj dio tijela kao da uopće ne postoji', izjavljuje nizozemski liječnik te navodi da je u svakom seciranom tijelu naišao na klitoris koji se osjeti i vidi. De Graaf daljnjim istraživanjem objavljuje najdetaljnije izvješće o anatomiji klitorisa do tada. 

 

1844. 
Slobodni udarac potlačenog liječnika

George Ludwig Kobelt, njemački liječnik, radi istraživanje o klitorisu u kojem je htio demonstrirati tvrdnju da 'žene posjeduju strukturu koja je u svim svojim dijelovima slična muškoj'. Kobelt je prvi nacrtao detaljnu anatomiju unutrašnje i vanjske strane klitorisa.

 

1904. 
Freud počinje vrijeđati klitoris

Svjetski priznati austrijski neurolog Sigmud Freud predstavio je svijetu svoju teoriju o psihoseksualnom odrastanju. On je tvrdio da je orgazam postignut stimulacijom klitorisa 'nezreo' te kaže da bi normalne, zdrave, odrasle žene trebale početi doživaljvati isključivo orgazme izazvane stimulacijom vagine. Ovaj krivi zaključak prihvatio je cijeli svijet i, iako je dokazano da je ta tvrdnja netočna, još uvijek ima značenje u svijetu seksualnosti u zapadnom svijetu. 

 

1924. 
Princeza Maria Bonaparte koristi ravnalo

Seksualno nezadovoljna princeza Maria Bonaparte, psihoanalitičarka i pra-pra nećakinja Napoleona, bila je isfrustrirana jer nije mogla doživjeti orgazam za vrijeme penetracije. Tražeći razlog i rješenje problema, razvila je teoriju da je to zato što joj je klitoris predaleko od vagine. Kako bi to dokazala, uz pomoć grupe doktora, ravnalom je mjerila udaljenost klitorisa od vagina kod 243 žene. 

 

Otkrila je da žene kojima je klitoris udaljeniji od vagine teže doživaljvaju oragazam, a one kojima je bliže, lakše. Svoje otkriće objavila je u stručnoj literaturi pod pseudonimom A.E. Narjani. 



ZNAKOVI DA JE NAJBOLJI
Ako frajer tijekom seksa radi ovo, ne puštajte ga iz kreveta

1948. 
Anatomija ljudskog tijela Henryja Graya 'briše' klitoris

25. izdanje najvažnijeg udžebenika iz anatomije ljudskog tijela ignorira postojanje klitorisa te ga nigdje ne navodi kao dio ženskog tijela. U 24. izdanju se spominjao, iako s netočnim informacijama. 

 

1953. 
Kinseyjev izvještaj vraća klitoris

Poznati američki biolog objavio je nastavak znanstvenog djela 'Seksualno ponašanje muškarca', koji se na isti način bavi ženama. Kinsey je tada objavio hrabru i do tada neistraženu tvrdnju da 'snošaj nije najbolji način da se žena seksualno zadovolji' te kaže da je 'klitoris centar ženskog zadovoljstva'. 

 

1966. 
Masters i Johnson spominju klitoris

Znanstvenici William Masters i Virgina Johnson odlučili su istražiti vaginalne i klitoralne orgazme u svom labaratoriju, gdje su seks pratili uživo. Zaključili su da je vaginalni orgazam sličan klitoralnom, što nije potvrdilo Kinseyjevu tezu da je klitoris 'kralj', ali je to bilo dovoljno da 'pokopaju' mitove o zrelom i nezrelom orgazmu. 

 

1998. 
Helen O'Connel otkriva pravu anatomiju klitorisa

Australski urolog objavio je rezultate istraživanja koja dolaze u sukob sa gotovo svim istraživanjima o klitorisa ikad objavljenim. Seciranjem je uspio prikazati cijeli klitoris, iznutra i izvana te je prvi dokazao njegovu pravu veličinu te velik broj završetaka živaca koji se na njemu nalaze. Klitoris ima dva do tri puta više završetaka živaca nego penis. 

 

2009. 
Pierre Foldes izvodi prvi 3D ultrazvuk klitorisa

U namjeri da nađe načina da se ponište razorni efekti ženskog obrezivanja, kirurg Dr. Pierre Foldes i Dr. Odille Buisson izvodi prvi 3D ultrazvuk klitorisa. Foldes također prvi pronalazi način da izvede operaciju poništavanja ženskog obrezivanja. 

 

2014. 
Novo istraživanje tvrdi da je vaginalni orgazam samo mit 

Kontroverzno istraživanje kojeg je proveo i objavio tim Puppo+Puppo iz Italije. Osim toga, tvrde da je i postojanje G točke, također, samo mit.

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook