VLADA KS USVOJILA PRIJEDLOG MINISTARSTVA KULTURE I SPORTA

Mijenja se Zakon o istaknutim samostalnim umjetnicima: Ko će imati pravo na uplatu doprinosa?

Kultura21.05.15, 14:28h

Mijenja se Zakon o istaknutim samostalnim umjetnicima: Ko će imati pravo na uplatu doprinosa?
Dopunama Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima KS, koji je danas na prijedlog Ministarstva kulture i sporta utvrdila Vlada KS, žele se bolje i preciznije urediti kriteriji i uslovi po kojima ovi umjetnici ostvaruju prava iz ovog zakona...

 


Kako je predloženo, prava na uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje imali bi samo istaknuti umjetnici koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili prihod manji od dvostrukog godišnjeg prosjeka neto plaće ostvarene u Kantonu Sarajevo.


Istaknuti samostalni umjetnici, kako je navedeno u dopunama, imat će obavezu da dva puta u toku kalendarske godine, od toga jednom u vrijeme državnih praznika, i to bez naknade, daju svoj umjetnički doprinos kroz učešća u književnim manifestacijama, izložbama, koncertima, modnim revijama i drugim umjetničkim aktivnostima koji se organizuju uz podršku Vlade KS i Ministarstva kulture i sporta.


Organizator kulturne manifestacije od javnog interesa, kao što su naprimjer: Dani KS, Baščaršijske noći, Izbor sportiste godine KS, dužan je poziv učesnicima dostaviti najmanje 30 dana ranije od održavanja manifestacije.


Zakonom je precizirano da, ukoliko istaknuti samostalni umjetnik izričito i neopravdano odbije poziv da potpiše ugovor sa organizatorom kulturne manifestacije ili nakon potpisivanja ugovora ne ispuni svoje obaveze, gubi status istaknutog samostalnog umjetnika KS, u smislu ovog zakona.


Kako je istakao ministar kulture i sporta KS Samer Rešidat, ovo je prilika da se umjetnici svih branši aktivno uključe i daju svoj doprinos u kreiranju umjetničkih i kulturnih sadržaja u KS.


Radi poboljšavanja spomenutog zakona, predloženo je da prevashodno preporuku za ostvarivanje prava iz ovog zakona daju strukovna udruženja registrovana na području KS za određenu umjetničku djelatnost, a ukoliko tako udruženje nije registrovano na kantonalnom nivou, u tom slučaju preporuku daje strukovno udruženje registrovano na federalnom ili državnom nivou.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook