Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS

Teroristima su BiH i Makedonija zanimljive kao novi prostori u kojim će vladati pravila Islamske države

Front21.05.15, 13:25h

Teroristima su BiH i Makedonija zanimljive kao novi prostori u kojim će vladati pravila Islamske države
O sigurnosnoj situaciji, terorističkim prijetnjama, suradnji s policijskim agencijama u BiH... novinar Večernjeg lista razgovarao je s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem

 

Izvor: Vecernji.ba; Razgovarao: Željko Andrijanić

 

Nedavni teroristički napad koji se dogodio u Zvorniku izazvao je zabrinutost u BiH. Policija Republike Srpske odgovorila je na prijetnje, akcijama nakon napada suzbila je mogućnosti drugih napada i zbog provjere sumnjivih osoba. O sigurnosnoj situaciji, terorističkim prijetnjama, suradnji s policijskim agencijama u BiH... novinar Večernjeg lista razgovarao je s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Draganom Lukačem.

 

Kakva je trenutna situacija u RS-u, ali i u čitavoj BiH?


Situacija je kompleksna u svakom smislu. U sigurnosnom, ona je prilično napeta, što je razumljiva posljedica terorističkog napada u Zvorniku i situacije u Makedoniji. MUP RS-a, u suradnji s agencijama za provedbu zakona na nivou BiH, poduzima operativne mjere i radnje kako bi stanje sigurnosti bilo na višem nivou.

 

Izjavili ste da se nedavno stanje iz Makedonije može preseliti u BiH, što MUP RS-a radi da se to ne dogodi i da se ne ponove situacije kao u Zvorniku?


Sigurnost u BiH, a isto vrijedi i za bilo koju zemlju u okruženju, ne može se promatrati izvan regionalnih prilika, a moraju se imati u vidu i kretanja na geopolitičkoj sceni. Znači, ako se u značajnoj mjeri poremete sigurnosne prilike u Makedoniji one se neminovno odraze na cijelu regiju. Poznato vam je da je nakon terorističkog napada u Zvorniku u BiH došlo do podizanja etničkih tenzija, čemu su doprinijeli pojedini neodgovorni ljudi iz politike zapaljivom retorikom i dio medija koji ne uviđa kako je danas najvažnije da se smire tenzije i dopusti istrazi da pruži odgovore na brojna pitanja. U poremećenim odnosima teroristi vide priliku za svoje djelovanje.


MUP RS poduzima sve mjere, pri čemu novoformirana Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma ima pune ruke posla. Mnogo pozornosti pridajemo preventivnom djelovanju.

 

Neki stručnjaci tvrde da su Makedonija i BiH početak ISIL-a na ovim prostorima. Kako to ocjenjujete?


Ako analizirate Islamsku državu, uvidjet ćete da se ona više ponaša kao obavještajna organizacija nego država. Njene granice su virtualne, vojna struktura također. Znači, ISIL nema granice, može se stvoriti na bilo kojoj tački na planeti gdje se nalaze sljedbenici ideje o tzv. Islamskoj državi. Naravno da su im BiH i Makedonija, odakle im dolaze dragovoljci u velikom broju, zanimljivi kao novi prostori gdje će važiti pravila na kojima se zasniva ISIL.

 

Jeste li zadovoljni suradnjom policija i obavještajnih agencija u BiH kada je u pitanju rad na raskrinkavanju terorističkih aktivnosti?


Aktivno radimo na tome da ta suradnja bude na većem i kvalitetnijem nivou. Moramo biti brži od namjera i planova terorista. Sastao sam se nedavno u Banjaluci s ministrima i direktorima sigurnosnih struktura u BiH, gdje smo se usuglasili kako je potrebno da sve sigurnosne strukture u BiH usmjere svoje zajedničke napore u borbu protiv terorizma i ekstremizma kroz intenzivniju suradnju i međusobnu pravodobnu razmjenu informacija. Zajedno smo zaključili da je potrebno odmah aktivirati udarnu grupu, kao i operativnu grupu za borbu protiv terorizma u punom kapacitetu.

 

Nedavno se u Mostaru pojavilo upozorenje da građani ne idu na veća okupljanja. Je li to upozorenje bilo realno?


Potres i teroristički napad ne mogu se predvidjeti. Međutim, mogu se markirati trusna područja kako bi se poduzele preventivne mjere, a napadači odvratili ili osujetili.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook