Nakon usaglašavanja koalicionih partnera

Vlada FBiH sutra o firmama gubitašima: Evo ko će se sve naći na dnevnom redu

Front21.05.15, 11:30h

Vlada FBiH sutra o firmama gubitašima: Evo ko će se sve naći na dnevnom redu
Nakon (opet) postignutog dogovora koalicionih partnera u federalnoj vlasti (SDA, DF i HDZBiH) sutra bi trebala biti održana 5. redovna sjednica Vlade Federacije. Shodno dogovoru Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Dragana Čovića, Vlada bi se sutra trebala baviti firmama gubitašima sa učešćem državnog kapitala

 

Saznajemo da će se na dnevnom redu, koji još nije u potpunosti definisan, naći Hidrogradnja, Željeznice FBiH, Rudnik Kreka, Pretis, Elektroprivreda HZHB i Aluminij.

 

Poziv Finansijskoj policiji

 

Nakon zastoja u radu federalne Vlade zbog nesuglasica oko smjena u javnim preduzećima, usaglašeno je da se na narednoj sjednici pokrene smjena članova nadzornih odbora predstavnika državnog kapitala u firmama koje su negativno poslovale, ali da se pokrenu i istrage finansijskih poslovanja i u firme uđu Finansijska policija FBiH, SIPA i tužilaštva.

 

Određena ministarstva već su poslala zahtjeve Finansijskoj policiji za njezin angažman u određenim kompanijama. Iz Ministarstva trgovine FBiH nalog je otišao za uvid u rad Feroelektra i Šipad export-importa, a iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH za uvid u poslovanje čak 27 firmi.

 

Radi se o: JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, BH gas d.o.o. Sarajevo, Željezara Zenica d.o.o, Energoinvest d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Bosnalijek d.d. Sarajevo, RMU Banovići d.d, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, KTK Visoko d.d, Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, Remontni zavod d.d. Travnik, Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, Konfekcija Borac d.d. Travnik, Unis Tools d.o.o. Sarajevo, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo, BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, Pretis d.d. Vogošća, UNIS Ginex d.d. Goražde, Igman d.d. Konjic, BINAS d.d. Bugojno, PS Vitezit d.o.o. Vitez, Zrak d.d. Sarajevo, Tehničko-remontni zavod Hadžići d.d. i UNIS-GROUP d.o.o. Ilidža. 

 

Federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić prokomentarisao je kratko da je zatraženi uvid u finansijsko poslovanje od značaja kako za resorna ministarstva, tako i za menadžmente tih preduzeća. 

 

Reforme 

 

U petak će se znati da li će se na dnevnom redu Vlade FBiH naći i zakonska rješenja za ekonomske reforme, jer je Izetbegović prije dva dana kazao da je od federalnog premijera Fadila Novalića, nakon postignutog dogovora koalicionih partnera, zatražio da se u dnevni red prve naredne sjednice Vlade, odmah nakon preduzeća gubitaša i smjena u njihovim nadzornim odborima, stave i hitni reformski zakoni. 


Ćelamu pisao i Bajrović

 

Povodom zahtjeva premijera Novalića upućenog Hasanu Ćelamu, predsjedniku Komisije za vrijednosne papire FBiH, i Šuhretu Fazliću, direktoru Agencije za privatizaciju u FBiH, da u Registru vrijednosnih papira FBiH za 53 preduzeća sa udjelom državnog kapitala kao vlasnika upišu Federaciju, a Vladu FBiH kao nosioca prava upravljanja i raspolaganja, Ćelamu se pismom obratio i federalni ministar energetike Reuf Bajrović.

 

On piše da se među 53 preduzeća nalazi i 26 u kojima Ministarstvo energetike upravlja na osnovu državnog kapitala, te da smatra kako se zatraženo ne može provesti. Bajrović navodi da član 116. Zakona o električnoj energiji precizno definiše "da će ovlaštenja po osnovu državnog kapitala u elektroprivrednim društvima i društvima koja nastanu nakon prestrukturiranja elektroenergetskog sektora vršiti federalno Ministarstvo, energije, rudarstva i industrije".

 

Resorni ministar naglašava da će ukoliko se prekrše zakonski akti, biti prinuđeni zaštitu tražiti pravnim sredstvima. 

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook