Vlast RS-a profitira i na prirodnoj nesreći

Tihomir Gligorić: Dodik godišnjicu poplava slavi u bijelom svadbenom šatoru - da nije žalosno, bilo bi smiješno!

Front21.05.15, 09:02h

Tihomir Gligorić: Dodik godišnjicu poplava slavi u bijelom svadbenom šatoru - da nije žalosno, bilo bi smiješno!
U bijelom svadbenom šatoru, Milorad Dodik je sa svitom, u svom stilu, proslavio godišnjicu poplava. Da nije žalosna, bila bi stvarno smiješna ta neprestana potreba režima da lažima uljepšava svoje ružno lice, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje, između ostalog, Tihomir Gligorić, novi član Partije demokratskog progresa

 

Gospodine Gligoriću, kada ste osnivali stranku Srpska alternativa, kazali ste da je glavni zadatak rušenje aktuelne vlasti. Nakon ujedinjenja sa PDP-om, koliko ste blizu ovog zadatka?

 

Nadam se, još bliži. Naime, sa PDP-om smo odlično sarađivali od samog početka, u okviru Saveza za promjene. Po njihovim programskim opredjeljenjima oni su nam najbliži, a takođe i po odlučnosti da se aktuelnom režimu ne dozvoli da nastavi sa pogubnom politikom uništavanja prirodnih i ekonomskih, ali i ljudskih resursa naše zemlje. Želja da napuste Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju bez perspektive, sve je izraženija među mlađom, produktivnom populacijom.

 

Šta je najveći problem za Republiku Srpsku nakon prošlogodišnjih izbora i šta je to što je presudilo da se okrenete protiv stranke čiji ste član nekada bili?

 

Iako je bezbroj puta već rečeno, nije zato manje istinito – kriminal i korupcija jedu zdravo društveno tkivo i u RS-u, ali i u cijeloj BiH. Dugo sam, unutar SNSD-a, pokušavao da skrenem pažnju na ovu pošast, misleći da u njemu ima snage za iskrenu borbu protiv manjine koja je odlučila da sebi podredi sve, da se stavi iznad zakona, i ljudskog i božijeg. Javno sam se obratio Miloradu Dodiku kada sam nepobitno utvrdio da lično on štiti te ljude, odnosno da stoji na samom vrhu te piramide.

 

Godišnjica katastrofalnih poplava u BiH je iza nas. Da li je aktuelna vlast politički profitirala na poplavama?

 

Nažalost, to je istina. I na toj opštoj nesreći, vrlo brzo su se snašli i nakon početne faze potpune pogubljenosti i dezorijentisanosti sa elementima panike, koja je pokazala u kojoj mjeri su devastirane institucije građanske, civilne države koja ima obavezu da štiti svoje građane upravo od ovakvih nedaća, stvar su uzeli u svoje ruke. 

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook