ZLATKO LAGUMDŽIJA/ SA SKUPA U RIGI

Probleme koje imamo samo mi možemo riješiti, ali nam Evropa u tome može puno pomoći


20.05.15, 21:35h

Sutra Latvija predsjedava dvodnevnim Samitom Evropske Unije i istočnih susjeda na predsjedničkom nivou. Pozvan sam, sa 10 bivših predsjednika država i vlada, da dam svoje viđenje politike Evropske unije prema susjedima.


Sa predsjednikom Latvije Andrisom Bērziņšom i predsjednicom Vlade Laimdotom Straujuma smo danas - Vaira Vike-Freiberga (Latvija), Valdis Zatlers (Latvija), Petar Stoyanov (Bugarska), Viktor Yushchenko (Ukrajina), Emil Constantinescu (Rumunija), Danilo Turk (Slovenija), Boris Tadić (Srbija), Iveta Radicova (Slovačka), Zlatko Lagumdžija (Bosna i Hercegovina), Redjep Mejdani (Albanija) - u vrlo otvorenom i produktivnom razgovorom proveli nekoliko sadržajnih sati.


Dvodnevni skup u Rigi posvećen evropskoj politici prema susjedima, u organizaciji, predsjednice Vaira Vike-Freiberga, Madridskog Kluba i Nizami Međunarodnog Centra, sa generalnim sekretarom Rovshanom Muradovim, dobra je prilika da sa čelnim ljudima Evropske unije razgovaramo o zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini.


Problemi koje imamo su naši i samo ih mi možemo riješiti, ali je uključenost međunarodne zajednice, a posebno naših prijatelja, od neprocjenjive važnosti.

 

lagumdzija-u-latviji


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook